Kako se konzumiraju koktel škampi

Škampi na ražnjiću

Škampi su među najpopularnijim morskim plodovima i imaju zavidnu hranljivu vrednost. Bogati su sa mnogo minerala. Tako da, ako volite da jedete škampe, to je mnogo zdrav izbor.

Ponašanje za stolom je veoma važno, a kada je na sto stavljen tanjir sa nečim što je u ljusci, teško je da se to poštuje. Vekovima, ponašanje za stolom i zahtevi su strahovito porasli.

Ideja o pravilima za vreme ishrane se prvi put pojavljuje u jednom Erazmovom delu iz 1530 godine koje se zove "O civilizovanosti dece". U njemu je autor objasnio elementarna pravila ishrane i ono što ne treba da se radi za stolom (kao na primer pravilo, da kada se jednom sažvaće hrana, one ne treba da se ispljune nazan u tanjir).

Škampi

Ali najvažnije pitanje kada se gotori o koktel škampima ili raznim vrstama škampa, koji mogu da se nađu u skoro svakom meniju restorana koji drži do sebe je - kako da se konzumiraju.

Ako ne znate kako da to uradite ili vam se čini da to ne radite kako reba, zbog toga što vas drugi čudno gledaju, nemojte se plašiti. Ovde ćete naći savete kako da uživate u delikatnom i specijalnom ukusu škampa.

Koktel škampi na ražnjiću

Kako da jedemo škampe

Škampi se jedu rukama ili viljuškom za morske plodove, sa tri zuba i kratkom drškom - u zavisnosti od načina serviranja. Prženi škampi se konzumiraju sa nožem i viljuškom, a ako ima nisu sklonjeni repovi, možete ih jesti i prstima. Ako su vam servirali škampe na čačkalici, onda se oni tope u sos i jedu sa čačkalice.

U različitim državama postoje različita ponašanja za stolom što se tiče konzumiranja pkampa.

U početku su ih azijati konumirali uglavnom rukama, često možete videti kako neki samo isisaju glave škampa prirpemljenih na pai. Pržene jedu cele, jedino rep odvajaju.

Na Tajlandu, na primer, kao i u drugim azijskim državama, u supu od škampa se oni stavljaju potpuno neočišćeni. Da biste ih pojelii, treba da uzmete iz tople supe i da ih isisate dok se bujon sliva niz bradu. Za ljude iz azije je to potpuno normalno, čak to pokazuje da cenite jelo koje vam je servirano.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji