Uticaj arome limuna i vanile na svest

Влияние на лимоновия и ваниловия аромат

Slabo je poznato da su arome među najdugotrajnijim uspomenama u arhivi pamćenja, ali ovo je činjenica. Svaki miris nas na nešto asocira i dugo ga pamtimo, čak i da ga nismo sretali mnogo dugo.

Opažanje već sretane arome otključava uspomene i odmah stvaramo misaonu vezu sa prošlim događajima i dešavanjima, povezanim s njim. Ovo je tako zato što pamtimo samo 1 procenat od ovog što dodirujemo; 2 procenta od onoga što smo čuli; 5 procenata od onog što smovideli; 15 procenata od onoga što smo okusili i celih 35 procenata od pomirisanog.

Kako deluju arome na nas?

Лимонов аромат

Arome su emocionalne. One imaju snažan efekat na osećanja i raspoloženja. Neka od mirisa deluju jednako na sce, ovo su afrodizijaci. Druge svako na drugačiji način prihvata, najčešće u zavisnosti od otključanih uspomena o njima.

Neke od najčešće sretanih aroma su aroma limuna i vanile. One su od pnih koje čovek najlakše prihvata i voli. Novi momenat u znanjima o ovim aromama dolaze iz proučavanja koje uopštava da dah limuna će nas naterati da se osećamo slabije, dok aroma vanile ima tačno suprotan efekat.

Predstavnici naučnih sredina sa Britanskog univerziteta u Susseku su stigli do zaključaka da mirisi mogu da promene način na koji ljudi prihvataju sebe. Interesantna ideja je da ova činjenica bude korišćena za izradu malih uređaja ili u stvaranju odeće, koja pomaže ljudima u svakodnevnom životu. Razmišljanja na ovu temu dovode i do ideja da se arome primene u lečenju i prevenciji poremećaja u ishrani.

Istraživanja koja su trajala nekoliko godina dokazala su da čulo mirisa kao i ostala čula, utiču na emocionalni nivo i odražavaju se na ono što je proživeno. Zbog toga svaki miris biva kategorizovan - prijatan, umirujuć ili ubrojen u nadražujuće.

Лимонов и ванилов аромат

Drugi važan zaključak o vezi nivoa asocijacija između zvuka i arome limuna i vanile. Visoki ton pojačava efekat uticaja mirisa limuna i vanile na način na koji čovek gleda na sebe.

Asocijacije su i na nivo osećaja. Limun uvek nosi predstavu o hladnoći i svežini, dok je vanila povezana sa toplinom i mekoćom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji