Majčina dušica se bori protiv 7 ozbiljnih bolesti

Majčina dušica se bori protiv 7 ozbiljnih bolesti

Majčina dušica je veoma voljen začin i biljka-čudo, budući da ima izuzetno jake kvalitete ukusa. Ima neponovljiv ukus i svežu aromu, tako što napitak od nje pomaže u utoljivanju žeđi tokom letnjih meseci i greje tokom hladnog perioda godine.

Zajedno sa tim čaj od majčine dušice ima izuzetno mnogo koristi za naše zdravlje, s obzirom na to da pomaže u profilaktivi niza oboljenja.

Korisni sastojci majčine dušice

- Vitamin B deluje izuzetno umirujuće i relaksirajuće na nervni sistem;

- Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, što je od posebnog značaja tokom hladnih meseci u godini;

- Gvožđe koje uzima aktivno učešće u transportu kiseonika od svih ćelija i vlakana u našem telu;

- Kalijum i mangan koji pomaže u normalizovanju krvnog pritiska, ali i zajedno sa tim pomaže u obnavljanju tako važne ravnoteže vode i soli.

- Karotenoidi koji pomažu da se uspore znakovi starenja našeg organizma.

Kada je čaj od majčine dušice koristan za zdravlje?

Prva korist čaja od majčine dušice je to što ukoliko ga pijete redovno, tada to vodi do smanjivanja respiratornih oboljenja. Ovo je zbog uglavnom vitamina C koji je sadržan u njoj, koji kao što smo spomenuli, jača imunitet. Driga prednost biljke je to što pomaže u poboljšanju sna, kao i moždanoj aktivnosti.

1. Smanjuje krvni pritisak

Aromatični biljni čaj je izuzetno koristan kod nju koji pate od hipertonije, tj. imaju visok krvni pritisak. Razlog za to je što majčina dušica deluje vazodilatativnu i tako smanjuje krvni pritisak.

2. Kod nervoze

Majčina dušica

Čaj od majčine dupice pokazuje izuzetno blagotvorno dejstvo na nervni sistem, tako što pomaže u smanjivanju stresa i nemira koji se nakupio tokom dana. Ova njegova svojstva su zbog Vitamina B koji ulazi u sastav majčine dušice.

3. Prostatitis

S godinama muškarci često pate od problema sa mokraćnom bešikom. Čaj od ove biljke pokazuje izuzetno pozitivan uticaj, s obzirom na to da ima baktericidne komponente, koje pomažu u smanjivanju upalnog procesa kod prostatitisa.

4. Reumatizam

Napitak je veom koristan ukoliko često patite od bolova u mišićima ili pak imate probelme sa zglobovima. U ovom slučaju je dobro da redovno pijete čaj od majčine dušice koji će pomoću kod ovih zdravstvenih problema.

5. Gatritis

Pomaže da se obnovi sluzokoža digestivnog trakta, tako što je zbog toga čaj od majčine dušice dosta koristan kod niza zdravstvenih problema želuca i jednjaka.

6. Bronhitis

Biljka je korisna i kod ove bolesti, s obzirom na to da pomaže da šlajmovi postanu tečni. Tako će vam biti dosta lakše da ih uklonite iz vaših pluća i generalno ćete ublažiti vaše zdravstveno stanje.

7. Dijabetes

Danas sve češće ljudi pate od ovog oboljenja, koje se pretvara u bič 21. veka. Majčina dušica je korisna i u ovom slučaju, a upravo zato što pomaže u normalizovanju šećera u krvi.

Lekoviti napitak može da se uzima i ukoliko imate meteorizam, a takođe je dosta koristan kod grčeva u želucu ili ako patite od čira na želucu. Odlično sredstvo je protiv mamurluka, a upravo ukoliko ste preterali sa alkoholom i imate glavobolju.

Kontraindikacije prilikom unosa čaja od majčine dušice

Čaj od majčine dušice

Kao i svaka biljka, tako i ova ima svoje zabrane korišćenja u određenim stanjima, a upravo kod:

- trudnoće;

- alergijskih reakcija;

- ako imate hronične bolesti gastrointestinalnog trakta, bubrega ili jetre;

- kod različitih patologija kardiovaskularnog sistema;

- bronhijalne astme;

- hipofunkcije štitne žlezde.

Imajte u vidu da nije dobro da pijete napitak od majčine dušice više od dve nedelje bez prekida. Važno je da pravite pauze između uzimanja, tako što se pridržavate ovih preporuka, tada ćete osetiti jake koristi čaja od majčine dušice.

A da biste korisnu majčinu dušicu stavili u svoja kulinarska umetnička dela, izaberite neki od ovih ukusnih recepata sa majčinom dušicom.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji