bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva koštica breskve

Korisna svojstva koštica breskve

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Korisna svojstva koštica breskve

Breskve, nektarine, šljive, kajsije i bademi - šta je ovom voću zajedničko?

Sličnost među njima leži u prisustvu vrlo slične koštice. U ovom voću treba razbiti košticu da bi se oslobodio plod u obliku badema.

Međutim, važnija sličnost je u sadržaju hemikalije Laetrila u visokim dozama. Poznatiji je kao amigdalin ili vitamin B17. Studije o njemu pokazuju da Laetril može ubiti ćelije raka dok zdrave ostavlja živim. Ovo podseća na prirodni način hemoterapije koji štiti druga tkiva i pomaže im uništavanjem kancerogenih. Ovo je najznačajnija korist koštice breskve.

Međutim, moraju se uzeti u obzir neke posebnosti. Amigdalin može formirati cijanid kada uđe u telo, a ako se predozira, postoji opasnost od teškog trovanja. Zbog toga se njegova upotreba kod trudnica i male dece ne preporučuje, a za sve ostale zahteva veliku pažnju i pravilnu upotrebu.

Ako se ova pravila poštuju u plodu koštice breskve, mogu se pronaći još mnoge koristi. Bogat je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama sa blagotvornim delovanjem na nervni sistem.

Korisna svojstva koštica breskve

Kalijum, magnezijum, gvožđe i kalcijum su među vrednim mineralima u koštici ukusnog voća. Korisni su za nervni, kardiovaskularni i druge sisteme u telu.

Vitamini iz grupe B, A, C, E i P takođe su u dobrim količinama u koštici breskve i pobrinuće se za vid, kožu, kosu, nokte.

Plod voća takođe ima antioksidativna svojstva, usporava starenje, čisti telo od toksina i doprinosi borbi protiv raka.

Koštica breskve takođe ima analgetička svojstva u borbi protiv hipertenzije i artritisa, dok su katehini i kvercetin i antocijanin prevencija protiv dijabetesa, srčanih oboljenja i gojaznosti.

Ulje se vadi iz koštice i široko se koristi u kozmetologiji. Izbeljuje kožu, jača kapilare i podržava ćelije.

Prednosti ovog proizvoda od sočne breskve, koji se obično baca, su mnoge, sve dok se koriste mudro i umereno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji