Tajna savršenog testa za picu

Testo za picu

Testo za picu je savršeno, kada se pravi sa kvascem. Tada testo naraste i pica postaje mekana, a meso, povrće i ostali sastojci prosto potonu u oblaku od testa.

Neophodne su vam 4 šolje brašna, 1 supena kašika šećera, 4 supenih kašika ulja ili rastopljenog maslaca, 1 jaje, 20 grama kvasca, pola kašičice soli, jedna šolja svežeg mleka ili vode.

U šerpu sipati toplu vodu ili mleko i rastvoriti kvasac. Dodati so, šećer, jaje, prosejano brašno i mešati 3-4 minuta, dok se ne dobije ujednačeno testo. Po potrebi dodati još mleka ili vode.

Na kraju dodati ugrejani maslac ili ulje, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom. Posle 2 sata testo lagano pritisnuti, da malo spadne. Posle jednog sata testo izvaditi, posuti brašnom i razvući oklagijom na krugove ta picu.

Ako je temperatura prostorije u kojoj stasava testo ispod 10 ili iznad 35 stepeni, testo se neće podići. Ukoliko ima previše soli ili šećera, testo će zakasniti ili će stati. Onda treba umesiti novu količinu testa sa manje šećera i soli, pa umesiti sa postojećim.

Kada stavite više vode, testo ne možete razvući oklagijom. Ako nema dovolno vode, testo je žilavo. Ako umesto vode koristite mleko ili pavlaku za kuvanje, testo će biti lepše i ukusnije kada se ispeče.

Pica peperoni

Kada stavite više masnoće, testo će duže ostati mekano posle pečenja. Ako dodate još jedno jaje u testo za picu, biće ukusnija i mekša. Ako umesto velih jaja koristite samo žumanca, testo će biti još mekše i imaće lepu žutu boju.

Ako koristite maslinovo ulje kada pripremate testo za picu, pica će biti još ukusnija. Ne koristite zamrznute namirnice kada pripremate picu, jer ćete joj na tako pokvariti ukus.

Pica se peče u rerni zagrejanoj na maksimum i okreće se nekoliko puta, da ne bi pregorela sa jedne strane, a sa druge ostane nedopečena. Ako počne da rumeni na vrhu, a donji deo ostaje nedopečen, pokrijte je folijom.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji