bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako napraviti domaći majonez

Kako napraviti domaći majonez

Vrste majoneza

Kao i kod raznih drugih namirnica, tako je i sa majonezom, najbolji i najukusniji je domaći. Ali da bismo uspeli da napravimo gust majonez, a da se pritom ne osećaju sastojci, postrebno je pravo mastorstvo i umeće, a to ne polazi za rukom baš svakoj domaćici. Olakšavajuća okolnost je i to, što ako nam majonez ne supe, uvek ga možemo kupiti u prodavnici.

Ali nemojte tako lako odustati - sve je moguće ako pokušate. Najkorisniji savet kako biste napravili ukusan domaći majonez je da ga dobro umutite, a danas to znatno olakšavaju i blenderi i razne mašine za pasiranje - oni će vas u tome u potpunosti zameniti.

Mikser i nije najbolje rešenje, jer mašine za pasiranje i blenderi imaju nožiće koji će sprečiti razlaganje majoneza. Druga stvar, na koju treba obratiti pažnju, je i ta da ne koristite jaja koja su u potpunosti sveža i koja ste odmah pre pripreme izvadili iz frižidera - ostavite ih malo na sobnoj temperaturi da se opuste.

Mlečni majonez

Potrebni sastojci: 1 šolja svežeg mleka, 2 šolje ulja, prstohvat soli, 1/4 kašičice limuntusa

Način pripreme: Sve sastojke zajedno umutite. Dobijeni majonez je mnogo ukusniji, lakši od onog sa jajima. Imajte u vidu da može biti dosta tečan.

Domaći majonez

Majonez sa jajima

Potrebni sastojci: 3 jajeta, ulje, 1 kašičica limuntusa, 1 kašičica soli

Način pripreme: Stavite sve sastojke u teglu, tako da ulje bude što bliže otvoru tegle. Počnite da pasirate mašinicom za pasiranje i pritom vodite računa, jer je to važno, da postepeno mutite odozdo nagore. Kada se svi sastojci izjednače, majonez je gotov. Po želji, možete dodati senf, beli luk u prahu ili koštunjavo voće.

Ako pri ruci nemate blender ili mašinicu za pasiranje, možete sve umutiti i ručno, ali poželjno je da mutite samo u jednu stranu - inače postoji velika mogućnost da majonez ne uspe, jer se muti sa svih strana.

Majonez sa bosiljkom

Potrebni sastojci: 1 jaje, 1 polja ulja, 1/2 kašičice soka od limuna, bosiljak, biber, so

Način pripreme: Prvo umutite jaje zajedno sa sokom od limuna i solju, pa zatim postepeno dodajte ulje u tankom mlazu. Na kraju dodajte začine i mešajte dok se ne sjedine sa smesom. Možete dodati i druge začine, kao što je isitnjen beli luk i malo karija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji