Tri klasična recepta za gvakamole

Gvakamole

Gvakamole je možda najveće kulinarsko remek - delo meksičke kuhinje. To je jedno od omiljenih jela drevnih Asteka.

Ovo jelo predstavlja namaz (pire ili gusti sos) od ispasirane unutrašnjosti avokada, kojoj se često dodaje sok od limuna i sitno iseckani paradajz, luk i paprike. Gvakamole je veoma rasprostranjen u Meksiku, SAD i Zapadnoj Evropi.

Zdravo, ukusno i dijetetsko - ovo je tačan opis ovog meksičkog predjela. Zbog visokog sadržaja korisnih omega-3 masnih kiselina, vitamina B grupe, kao i vitamina E i K, ljudi koji su na dijeti ili žive zdravim načinom života preferiraju ovaj namaz.

Ukosan gvakamole

Naravno, postoji bezbroj različitih recepata, a danas ćemo vam predstaviti 3 najrasprostranjenija.

Za prvi recept će vam biti potrebna 2 ploda zrelog avokada, 1 meki paradajz, 2 kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, so, 1 kašika sitno iseckanog luka, 1 istinjen čen belog luka. Ako hoćete da vam namaz bude što sličniji meksičkom receptu, možete dodati i malo ljute paprike.

Plodovi avokada i paradajz ispasirajte viljuškom, dok ne dobijete gusto pire. Zatim mmožete dodati ostale sastojke, a na kraju sve dobro promešajte. Ovaj tradicionalni recept poslužite sa čipsom od kukuruza.

Pašteta sa avokadom

Drugi, nestandardni, ali takođe veoma ukusan recept za gvakamole podrazumeva 2 avokada, 2 veća čena belog luka, 1 kašiku maslinovog ulja, biber, so, 1 kašičicu senfa, 1 kašiku paradajz pirea ili soka od paradajza i po želji možete dodati orahe.

Avokado zdubite sve do kore i ispasirajte ga u blenderu, zajedo sa ostalim sastojcima, dok ne dobijete glatku smesu. Ovaj namaz zajedno sa mekim hlebom može biti fantastično predjelo.

Za treći originalni recept će vam trebati 2 avokada, 1 kantica kiselog mleka (400 g), sok od pola limuna, 1 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, Tabasko sos, biber, so. Avokado i kiselo mleko ispasirajte zajedno, dok ne dobijete gatku smesu.

Dodajte limun, maslinovo ulje, beli luk, Tabasko sos, biber i so. Smesu isipajte u činije i ostavite u frižider da se ohladi. Kada je izvadite, garnirajte svaku činiju sa strukom peršuna.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji