Kako da iskokate kokice

Kokanje kokica

Svi mi znamo kako izgledaju kesice sa kokicama, koje su namenjene za kokanje kokica u mikrotalasnoj pećnici. Uprkos tome, nema ništa prijatnijeg, a ni ukusnijeg od toga da sami napravimo kokice.

One se mogu iskokati u tiganju, a posle toga ih možemo začiniti čime god želimo. Međutim, za ovaj postupak je potrebno da se primeni određeni način. Često se dešava da od prvih nekoliko pokušaja do savršenog kokanja kokica, pola njih će izgoreti ili uopšte se neće iskokati.

Da biste napravili kokice u tiganju, potrebno vam je ulje, kukuruz kokičar, so ili bilo kakav začin po želji.

Kokice

Prvo je potrebno da se ulje zagreje. Kada se zagreje, stavite nekoliko zrna, da proverite da li će se iskokati. Ako se to desi, sklonite tiganj sa vatre i isipajte zrna kukuruza u njega. Dobro prodrmajte, sačekajte 30 sekundi i vratite tiganj ponovo na ringlu.

Tako je neophodno da se uradi, kako bi sva zrna kukuruza mogla da se ravnomerno zagreju, a i da mogu da se iskokaju u isto vreme. Tiganj pomerajte sve vreme dok je na ringli, dok pucketanje ne nestane u potpunosti. Kada se to desi, vaše kokice su gotove.

Druga, slična varijanta za kokanje kokica je u šerpi na ringli. Šerpu zagrejte sa nekoliko kapi ulja u njoj. Stavite kokice, a zatim i poklopac. Sve vreme dok pravite kokice, poklopac treba držati čvrsto. Kada više ne čujete pucketanje, vaše kokice su gotove.

Domaće kokice

Kada sami spremate kokice, možete ih začiniti kako želite. Osim soli, kokice se odlično slažu i sa maslacem, karamelom, belim lukom i mirođijom, čokoladom ili alevom paprikom, kečapom, majonezom ili senfom.

Najkorisnije za samo zdravlje je da kokice koje se prave kod kuće imaju nizak sadržaj soli. Takođe, u odnosu na kokice koje su proizvedene u frabrici, domaće kokice neće sadržati bilo kakve toksične materije.

Najbolji kukuruz za kokanje kokica u kućnim uslovima je tzv. popcorn ili kukuruz za kokice. To je vrsta kukuruza sa manjim udubljenjima i malim oštrim ili okruglim zrnima sa tvrdim omotačem.

Kada se podvrgnu visokoj temperaturi, onda ta zrna pucaju zbog vlage i stvaraju belu materiju od skroba, koja je nekoliko puta veća od prvobitnog zrna. Ona ima nizak sadržaj masti, ne sadrži holesterol, a ima i veoma nizak sadržaj natrijuma i dobar je izvor vitamina C.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji