Impresionirajte goste ovim gurme predjelima

Gurme predjela

Reč "gurme" dolazi iz francuskog jezika. Pre nekoliko vekova u Francuskoj su se tako nazivali ljudi koji su dobri poznavaoci dobre kuhinje i markirana pića. Gurme kuhinja se može definisati i kao umetnost, koja veoma smelo kombinuje pravu simfoniju ukusa i aroma. Ako želite da iznenadite i impresionirate goste ovim prefinjenim gurme predjelima, evo nekih ideja:

Pločice od krompira sa belim lukom, krem sirom i pršutom

Krompir sa pršutom i sirom

Potrebni sastojci: krompir /mali/ - 12 komada, pršuta - 12 komada, krem sir - 150 g /može i rikota/, beli luk - 1 čen, peršun - nekoliko struka /ili oko 2 kašike sitno iseckanog/, majčina dušica i bosiljak - po 1 kašičica, maslinovo ulje - 2 kašike, so, biber.

Način pripreme: Ogulite, operite i stavite krompir u posoljenu vodu da se kuva. U tavu, obloženu pek papirom, stavite dobro oceđen krompir i blago pritiniste, tako da dobijete krug /da podseća na malu palačinku/. Posipajte maslinovo ulje, dodajte so i biber. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije prijatnu zlatnu boju. Neka se malo ohladi, a vi za to vreme pripremite krem sir. Sitno iseckajte čen belog luka, peršun, majčinu dušicu, bosiljak i dodajte ih krem siru. Pomoću šprica stavite preko krompira dobijenu smesu i dodajte uvijen list pršute. Ukrasite i poslužite.

Smokve sa mocarelom i slaninom

Smokve u slanini

Potrebni sastojci: smokve - 4 komada /velike/, male mocarele - 16 komada, slanina - 8 listića, limeta - 1 komad, biber, listovi mente, origano, majčina dušica, čubar, bosiljak, ruzmarin, žalfija, semenke mirođije, balzamiko sirće.

Način pripreme: Smokve operite i osušite i pažljivo isecite na 4 dela. Listiće slanine podelite na pola i uvijte smokve. Paljivo stavite po parče mocarele preko smokve i fiksirajte čačkalicom za zube. Dodajte po nekoliko kapi limete. Stavite smokve u vatrostalnu činiju. Zagrejte rernu na 200 stepeni i ostavite da se mocarela otopi. Izvadite iz rerne, stavite u odgovarajući tanjir, garnirajte listovima mente i posipajte mešavinom začina /origano, majčina dušica, bosiljak, ruzmarin, žalfija, semenke mirođije/ i nekoliko kapi balzamika.

Škampi na kanapeu od tabulea sa kinoom

Škampi sa kinoom

Potrebni sastojci: kinoa - 1/2 šolje, kraljevski škampi - 12 komada, čeri paradajz - 1 veza, mladi luk - 1-2 struka, crveni luk - 1 glavica, beli luk - 2 čena, sok od jednog limuna, maslinovo ulje, so, mirođija, listovi mente.

Način pripreme: Skuvajte kinou i dobro je ocedite. Čeri paradajz isecite na kockice svež i crveni luk, zajedno sa mentom, sitno iseckajte. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje i so. Škampe dobro očistite. Prodinstajte škampe u tiganju sa maslinovim uljem, mirođijom i belim lukom. Po želji, možete dodati i malo belog vina. U tanjire stavite malo kinoe, preko poređajte škampe i poslužite.

Kruške sa piletinom, kamamberom i orasima

Kruške s kamamberom

Potrebni sastojci: kruške - 4 komada, pečeni pileći file - 200 g, med - 4 komada, kamamaber - 125 g, maslac - 20 g, orasi

Način pripreme: Kruške isecite na pola i izdubite ih. Napunite ih komadićima pilećeg filea i kamamberom, preko stavite po komadić maslaca i posipajte preko orahe. Pecite kratko u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni. Poslužite kruške posipane otopljenim medom.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji