Krem Sir

Mlečni proizvodi

Krem sir je vrsta kremastog kravljeg sira. Ima meku teksturu, koja se veoma lako može namazati na krišku hleba ili da se koristi u spremanju raznih jela. Ima prijatan, mlečan i nimalo nametljiv ukus, kao i drugi proizvodi od mekih sireva, u koje spada i sam krem sir.

Sir ovog tipa se obično proizvodi po specijalizovanoj tehnologiji od kravljeg mleka i pavlake. Proizvodnja se sprovodi po utvrđenoj tehnologiji, dobijenoj od pavlake sa dodatkom mlečnih kiselih mikroorganizama.

U drugim slučajevima se sirovina od koje se pravi ova vrsta sira deklariše kao "visokokvalitetni mlečni proizvodi od kravljeg mleka", što ne daje nikakvu konkretnu informaciju.

Krem sir nije popularan samo kod nas, pa se njegovo poreklo može doći ako se vratimo vekovima unazad do Engleske, a danas je krem sir veoma popularna namirnica i u SAD. Krem sir (Cream cheese) se deklariše kao vrsta mekog belog sira, sa njamanje 33% masti i ne više od 55% vode.

Često se može naći u pakovanjima od 120 i 250 g. Može imati klasičan ukus ili može biti sa raznim dodacima, kao što su beli luk, zeleni začini, aroma šunke, masline, itd. Ono što krem sir razlikuje od drugih vrsta sireva i što je karakteristično za ovu vrstu sira jeste što se za njega ne čeka da odstoji, već je potrebno da se konzumira što pre, kada je i najsvežiji.

Sendvič sa krem sirom

Za tehnologiju proizvodnje krem sira je potrebno da se bakterija za kiseljenje Lactic acid bacteria uništi tokom zagrevanja tačno u određenom trenutku, jer u suprotnom se ovaj meki i ukusan sir neće napraviti.

Veoma često se krem sir stabilizuje biljnim smolama, što sprečava da se odvoji voda. Proizvodnja ovog sira je veoma složena, jer ako se vreme za sirenje prekorači, onda će se dobiti samo tečna smesa, umesto gusta.

Istorija krem sira

Postoje istorijski izvori, koji svedoče o pravljenju sira koji je sličan krem siru, a datiraju još iz 1583. godine u Englskoj, dok u Francuskoj se javljaju nešto kasnije - 1651. godine. Recepti za pravljenje krem sira su zapisani nakon 1754. godine u Engleskoj, tačnije u Linklširu, u jugozapadnom delu ove zemlje.

U SAD, kao i u ostalim delovima sveta, najpoznatija marka krem sira je Filadelfija, po gradu gde je ova namirnica prvi put napravljena. Prvi put se ovaj krem sir pojavljuje zapakovan u metalnoj foliji 1880. godine, a takođe postoje i podaci da ova namirnica ima i svoju preteču. Prema nekim izvorima, krem sir u SAD je prvi put napravljen u Njujorku 1872. godine.

Sastav krem sira

Kolač sa krem sirom

Krem sir je ukusan mlečni proizvod, a njegov sadržaj varira i zavisi od marke sira. Ovaj sir sa armom pavlake ima sadržaj vode 52-68% i masti - 18-32%. 100 g krem sira ima između 450 i 500 kalorija.

U sastavu različitih vrsta krem sireva se može naći sitan sir (vurda), kravlji sir, kravlji maslac, so, stabilizator E1422 i konzervansi kod jeftinijih sireva ove vrste. Na tržištu se mogu naći i pakovanja krem sira gde je data informacija za 100 g ovog proizvoda: masti - 20 g, belančevine - 15 g, ugljeni hidrati - 2.5 g, so - 2.5 g, niža energetska vrednost - 250 kalorija/1037KJ.

U trgovačkim lancima možete naći i vrste krem sira koje su označene kao organske, tj. koji imaju "bio" etiketu. Jedan takav proizvod sadrži: sir 53%, maslac 35%, vurda 10%, rastvorena so, natrijum citrat. Ponekada se proizvodi i od obranog suvog mleka, pavlake 24%, mlečne kuture i soli. Suve materije u ovakvom siru ima 20-40%, a masti u suvoj materiji ima 26-50%. Alergeni, koji se nalaze u krem siru su mleko i laktoza.

Odabir i čuvanje krem sira

Krem sir se na tržištu može naći u raznim pakovanjima i može biti raznih marki - kako srpskih, ka i uvoznih. Običan meki sir se može naći u kutijama, tubama ili kockama, nalik onima za maslac. Krem sir se u prodavnicama treba čuvati na temperaturi od 1 - 5 stepeni, i to do 45 dana.

Ako se čuva na pravilan način, krem sir može trajati i do mesec dana, ali uvek obratite pažnju na rok trajanja na etiketi. Obično se krem sir može naći u pakovanjima od 80, 125 i 250 g. Kod pojedinih vrsta ovog sira rok trajanja može biti duplo kraći - do 15 dana od datuma proizvodnje.

Losos sa krem sirom

Kulinarska upotreba krem sira

Zbog svog nežnog i prijtnog ukusa i konzistencije, krem sir ima široku primenu u kulinarstvu - kako za spremanje slanih jela i soseva, tako i za pravljenje naših omiljenih kolača. Krem sir je glavni sastojak čizkejka i drugih kremastih deserata.

Krem sir je odličan za doručak, jer se koristi za premazivanje kriški hleba, brusketa, prepečenog hleba i đevreka. Ukus ovog sira se odlično slaže sa zelenim začinima, belim lukom, crnim lukom, raznim biljkama i povrćem, kao što su to paprike. Kod slatkih deserata i kremova se krem sir odlično kombinuje sa raznim voćem, slatkom, pa čak i čokoladom.

Kriška hleba, premazana krem sirom, sa tankim listom dimljenog lososa predstavlja pravu gastronomsku poslasticu. U većini evropskih zemalja se krem sir koristi za mazanje hleba ili u kolačima, ali u Italaiji postoje različita mišljenja oko njegovog kombinovanja sa ostalim namirnica. U zemlji špageta i maskarponea se komadići krem sira stavljaju u salate. U Japanu se krem sir pravi od sojinog mleka i maže se na male kriške dvopeka.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji