Palmino Ulje

Palmino ulje

Već dugi niz godina se palmino ulje smatra zdravim biljnim uljem. Tako se smatralo sve do trenutka kada su naučnici otrili da sir i mleko, koji ljudi konzumiraju, sadrže velike količine palinog ulja.

Zatim slede dublja ispitivanja, a mišljenja su kontradiktorna. Jedni smatraju da je palmino ulje veoma štetno, a drugi smatraju da je ovo ulje veoma korisno. Međutim, šta je istina? Da li ga treba konzumirati ili ne?

Palmino ulje se dobija od ploda palme Elaeis guineensis, koja se može sresti u Jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi i Africi. Prirodno stanje palminog ulja je polučvrsto.

U Polineziji se palmino ulje koristi već hiljadama godina, a pretpostavlja se da su ga ljudi konzumirali još pre 5000 godina. Međutim, industrijska proizvodnja ovog ulja počinje tek sredinom 90 - tih godina u Maleziji.

Čvrsto stanje ovog ulja je poznato kao palmin stearin, a tečno stanje kao - palmino ulje. Palmino ulje ima crveno - narandžastu boju, blag miris i ukus.

Sastav palminog ulja

Palme

100 g palminog ulja ima 884 kalorija, 100 g masti, koju najviše čine zasićene masti - 1% miristinska kiselina; oko 44% palmitinska kiselina i preko 4% stearinske kiseline.

Što se tiče polinezasićenih masti, ima ih preko 10% linoleinske kiseline i oko 40% oleinske kiseline. Palmino ulje ne sadrži ugljene hidrate i belančevine.

Spremanje sa palminim uljem

Palmino ulje u tečnom stanju se koristi za prženje, a tako i kao začin za salate.

Često se meša sa drugim biljnim uljima, pa se na taj način poboljšava njihov kvalitet, a snižava im se cena. Palmino ulje je najrasprostranjenije ulje na svetu.

Palmin stearin je suprodukt palminom ulju i predstavlja čvrstu frakciju palminog ulja. Cena ovog ulja je niska, pa je stoga ono glavni i jeftin sastojak pekarskih i poslastičarskih ulja. Palmin stearin se najviše koristi u pekarskoj industriji, poslastičarstvu i proizvodnji bombona.

Palmin stearin ostaje čvrst na sobnoj temperaturi i tako omogućava da se sačuva tehnologija, posebno kod mešenja raznih vrsta testa. Palmin stearin ne može izgoreti niti peniti kada se zagreje, jer gotovo i da ne sadrži vodu.

Proizvodnja margarina od palminog ulja je veoma laka, jer gotovo i da nema potrebe za dodatnim hidrogenizovanjem, jer mu je prirodno stanje već polutvrdo. Može se koristiti za pravljenje sladoleda, konzerviranih supa, kao i onih u prahu.

Koristi od palminog ulja

Zdrave i dijetetske osobine palminog ulja su uzrok oprečnih mišljenja naučnika. Jedni za ovo ulje kažu da je korisno, a drugi su izričiti da se njegova konzumacija treba zabraniti.

Palmino ulje

Smatra se da je palmino ulje korisno zbog koenzima Q10, vitamina A i E, beta karotena, koji sadrži. Prema nekim istraživanjima, palmino ulje povišava dobar holesterol, a smanjuje loš. Štiti kardiovaskularni sistem i jača imunitet.

Štetnost palminog ulja

Sa druge strane su naučnici koji su suprotnog mišljenja - palmino ulje povišava loš holesterol, prouzrokuje probleme sa srcem, izaziva gojaznost, pa čak i neke vrste raka.

Oni koji podržavaju ovu teoriju smatraju da se njihove tvrdnje baziraju na činjenici da palmino ulje sadrži velike količine zasićenih masnih kiselina. Njih ima tri puta više nego što ih ima u suncokretovom i maslinovom ulju. Drugi razlog za brigu jeste i njegovo masovno korišćenje, i to ne samo u prehrambenoj, već i u kozmetičkoj industriji.

Prema poslednjim istraživanjima, prekomerna i duga upotreba palminog ulja može povećati nivo holesterola, kao i povećati rizik od kororane bolesti srca.

To znači da upotreba palminog ulja u prehrambenoj industriji se treba koristiti u kontrolisanim, pa čak i minimalnim količinama.

Kako bi se izbegla prekomerna konzumacija palminog ulja, poželjno je da čitate etikete namirnica, na kojima bi, prema evropskim propisima, trebalo da budu naznačeni svi sastojci.

Kod nas još uvek postoji problem sa etiketama namirnica, što znači da ne možemo biti u potpunosti sigurni koje količine palminog ulja konzumiramo, a to se odnosi na većinu proizvoda.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji