Susam

Seme susama

Susam je jedan od najomiljenijih začina mnogo godina unazad. Predstavlja tradicionalni dodatak jelima orijentalne kuhinje. Samo jedna kašičica susama može čoveku dati više energije i snage. Oim što je bogat vitaminima, susam je i veoma ukusan.

Istorija susama

Susam, tačnije seme susama spada u najstarije začine koji datira još od 1600 godina pre nove ere. Veoma je bio cenjen i zbog svog ulja, koje teško užegne. "Sezame, otvori se" (na engleskom sesame znači susam), poznata fraza iz knjige "1001 noć", što odlično opisuje susam kada sazri i kada mu se otvara čaura. Latinski naziv za susam je Sesamun indicum.

Susam predstavlja male, tanke i ovalne semenke koje imaju ukus oraha i delikatnu aromu. Mou biti različite boje, a to zavisi od vrste susama. Može se naći u beloj, žutoj, crnoj i crvenoj boji.

Seme susama je veoma cenjeno zbog visokog saržaja ulja, koje je veoma rezistentno i teško se kvari.

Prestpostavlja se da susam vodi poreklo iz Indije, jer se upravo u indijskim legendama prvi put spominje kao simbol besmrtnosti. Zatim se iz Indije susam širi do Srednjeg Istoka, Afrije i Azije.

Danas su najveći proizvođači susama Indija, Kina i Meksiko.

Đevrek od susama

Sastav susama

Ne samo što je dobar izvor bakra, mangana, susam je veoma dobar izvor i magnezijuma, kalciuma, gvožđa, fosfora, vitamina B1 i dijetetskih vlakana. Osim ovih crednih minerala, susam sadrži i dva jedinstvena sastojka - sezamin i sezamolin. Seme susama je veoma ogato cinkom i triptofanom. Samo četvrtina šolje semena susama snabdeva organizam sa 74% dnevne doze bakra, 3% kalcijuma i 32% magnezijuma.

Odabir i čuvanje susama

- Ako kupujete susam u pakovanju, obratite pažnju da li je pakovanje hermetički zatvreno.

- Ako je moguće, pomirišite susam, kako bi bili sigurni da se nije pokvario.

- Ako je seme neoljušteno, ono se može čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu. Ako je dobro oljušteno, onda se može čuvati u frižideru ili zamrzivaču.

Susam u kulinarstvu

Susam je osnovni sastojak tahinija (pasta od susama) i slatikiša, koji je karakterističan za Centralnu Evropu - alva. Susam je dostupan tokom cele godine.

Susam je odličan začin koji se može dodati raznim jelima, dajući im pun i prijatan ukus. Domaća peciva postaju zaista neodoljiva kada im se doda jedna ili dve kašike susama. Veoma dobro se kombinuje i sa medom i limunom. Dodajte susam testu za kiflice, pite ili kolače. Susamom možte posipati kuvano povrće ili salate. Učinite pileće ražnjiće i meso ukusnijim tako što ćete ga uvaljati u susam.

Susamke

Druga varijanta da pripremite ukusno pile je da susam pomešate sa sirćetom, medom i belim lukom, pa da dobijenom smesom premažte pile pre pečenja. Takođe, susam možete malo i ispeći. Stavite nekoliko kašika susama u tiganj i pecite ga 1 - 2 minuta, dok ne porumeni. Kada je pečen, susam je odličan začin i dekoracija raznim kiflicama ili jelima sa pirinčem. Možete ga pomešati sa majonezom ili tunjevinom, pa namazati sendviče.

Koristi od susama

Sezamin i sezamolin spadaju u grupu tzv. lignanina, koji imaju moć da snize holesterol i da povećaju zalihe vitamina E u telu. Sezamin čuva jetru od štetnih dejstava kiseonika.

- Bogat je korisnim materijama. Susam je dobar izvor bakra, magnezijuma, kalcijuma, koji imaju pozitivne efekte na zdravlje:

- bakar ublažava artritis. Efikasnst bakra je u tome što je on važan mikromineral koji ima važnu ulogu u antiupalnim i antioksidantnim enzimskim procesima.

- magnezijum ojačava kardiovaskularne i zdravlje respiratornih organa. Koristan je u zastoju vazduha koji se javlja kod aritmijja, snižava visok krvni pritisak i uspostavlja normalan san kod žena u menopauzi.

- kalcijum pomaže u zaštiti od raka debelog creva, osteoporoze i migrena.

- cink je veoma važanza zdravlje kostiju. Pošto ga ima u susamu, cink je veoma dobar za muškarce koji se nalaze u srednjem dobu. Iako se smatra da je osteoporoza česta pojava kod žena nakon menopauze, pokazalo se da to može biti i jedan od potencijalnh problema kod muškaraca, što znači da bi u ishranu trebalo uključiti namirnice koje su bogate ovim mineralom.

- Fitosteroli koji se nalaze u susamu snižavaju holesterol. To su jedinjenja koja se nalaze u biljakam i imaju hemijsku strukturu koja je veoma slična holesterolu. Kada su uključeni u dijetu i ima ih u dovoljnim količinama, oni snižavaju nivo holesterola u krvi i povećavaju otpornost imuniteta prema pojednim vrstama raka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas