Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Kako se priprema bamijaBamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti....
27. januar
Kako se zamrzava bundeva?Kada isečemo bundevu, često nam ne treba cela i deo se ostavlja u frižideru dok se ne pokvari i bacamo je, zato bi bilo bolje da je zamrznemo.
Evo kako se to radi! Prvo je očistimo od semenki i isečemo na odgovarjauće...
06. jun
Kako se zamrzava povrćeKada zamrzavate tikvice isecite ih na kolutiće, posušite ih i zamrznite ih. Dobro bi bilo da zamrzavate povrće u porcijama da biste ga koristili u potpunosti za spremanje određenog jela....
27. april
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Bamija sa paradajzom u teglamaIzvadite tegle sa bamijom i okrenite ih naopako.
Kada se ohladi, bamiju sa paradajzom u teglama ostavite u ostavi za zimu....
30. jun
Bamija sa teletinom i krompiromBamiju sa teletinom i krompirom servirjte sa domaćim hlebom....
06. avgust
Bamija sa sosom od paradajzaU zapržen luk dodajte alevu papriku i bamiju. Mešajte kratko i sipajte paradajz. Ostavite jelo da se krčka dok se bamija ne skuva i ne dobije se dobar paradajz sos.
Na kraju začinite solju i biberom po želji....
08. okt.
Bamija sa krompirićima u rerniOperite i očistite bamiju, skuvajte je u kipućoj vodi, posoljenoj i posutoj sirćetom, 5 minuta. Izvadite je i ostavite da se ocedi. Oljuštite krompir i isecite ga na šajbne....
06. okt.
Bamija sa belim lukom i paradajzomPonovite proced dok se sastojci ne potroše.
Završite obavezno paradajzom.
Prelijte sa malo ulja i pecite jelo u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni.
Bamija sa belim lukom i paradajzom je mnogo ukusna....
13. avgust
Bamija sa pečurkama i sitnim lukomDrške bamije isecite i operite je.
Oprani i očišćeni paradajz i pečurke isecite na male komade.
Sitni luk oljuštite i kuvajte sa malo vode i prstohvatom soli....
12. jul
Janija od bamije i paradajzaNakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
12. okt.
Pržena bamija sa paradajzom i belim lukomDodajte 1/2 šolje vode i nakon nekoliko minuta zaklopite i ostavite da se dinsta na slaboj vatri desetak minuta, dok bamija ne omekne.
Janiju od bamije posolite i poslužite....
02. dec.
BamijaOdabir i čuvanje bamije
Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
10. maj
Bamija sa paradajzom u teglama iz starih notesaPokrijte dno paradajz sokom i počnite da ređate bamiju, ređajući bamiju i sok od paradajza dok se ne napune tegle.
Zatvorite poklopcima i sterilišite oko sat nakon što voda provri....
02. april
Kako se kuva bamija?Stavite bamiju u veliku šerpu i napunite vodom. Uzmite šerpu tako da bamija zauzima ne više od 3/4 zapremine. Dodajte dovoljno vode da bamija bude potpuno pokrivena.
Slana voda....
27. mart
Kako se blanšira bamija?Bamija je odlično povrće, idealno za pripremu salata, ali i za slana jela.
Ono što treba da znate da bamija ne treba da se čuva dugo vremena, bez blanširanja, a sveža bamija postaje neupotrebljiva do 3 dana....
15. mart
Kako se čisti bamija?Da bi se dobro očistila bamija, lpo je da u vodu u kojoj ćete blanširati dodate sok od limuna i sirće.
Blanširajte u vodi, vreloj, stavite bamiju nekoliko minuta - oko 2-5 minuta....
11. maj
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Stavite ih u cediljku da se ocede.
Podelita ih u kese, zatvorite ih ubacite u zamrzivač....
25. avgust
1
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiZato se pirinač ne zamrzava kada se spremi. Izuzetak jeste spanać sa malo pirinča ili druge kombinacije gde pirinča ima u malim količinama. Ova jela se slobodno mogu zamrzavati....
18. mart
Kako da zamrzavamo i odmrzavamo bananeOne mogu da se stave u zamrzivač kako neoguljene - direktno sa korom, tako i oguljene, čak i isečene na kolutove....
22. avgust
Kisela bamijaIzaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju.
Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
16. avgust
Konzervisana bamijaPoređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori.
Prelijte vodom i zatvorite dobro.
Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
24. sep.