Bamija je zdravo i niskokalorično povrće koje se često koristi u kuhinji.
Proizvod je takođe popularan u raznim karipskim, kreolskim, indijskim i egzotičnim jelima. Postoji mnogo načina za pripremu bamije, ali najjednostavnije je skuvati je. Međutim, ako prekuvate bamiju tada će se osloboditi puno sluzi.
Zbog toga je važno zaustaviti proces kuvanja kada bamija postane mekana kada se probode viljuškom. Jabukovo sirće dodato u kipuću vodu takođe će pomoći u smanjenju lučenja sluzi.
U pripremljenu bamiju dodajte prstohvat soli, bibera i ulja - i dobićete ukusan prilog za sledeći obrok.
Kako pravilno kuvati bamiju? Pogledajte u sledećim redovima:
Isperite i iseckajte bamiju. Otvorite slavinu za hladnu vodu i pažljivo stavite bamiju ispod mlaza da biste isprali prljavštinu i prašinu. Osušite čistom kuhinjskom krpom i oštrim nožem odsecite 1 cm od kraja stabljika.
Stavite bamiju u veliku šerpu i napunite vodom. Uzmite šerpu tako da bamija zauzima ne više od 3/4 zapremine. Dodajte dovoljno vode da bamija bude potpuno pokrivena.
Slana voda. Važno je posoliti vodu pre ključanja da bi kuvana bamija bila što aromatičnija. Tokom kuvanja, bamija će uzeti malo soli iz vode. Dodajte 1 kašičicu (6 g) soli u šerpu i promešajte da se ravnomerno rasporedi.
Komentari