Facebook
Omiljeno
Pinterest
Sušene drenjine u kućnim uslovimaOdaberite dobro sazrele plodove drenjine - oko 1 kg.
Dobro ih očistite.
Zagrejte 800 ml vode i u nju dodajte so.
Kada se so rastvori, prelijte drenjine.
Ostavite ih da se dobro ocede.
Cilj ovog prelivanja slanom...
Korisna svojstva belog lukaRedovna konzumacija belog luka poboljšava raspoloženje, puni energijom i pozitivizmom.
Za koncentraciju pažnje, poboljšavanje pamćenja i priliva stvaralačnih snaga, konzumirajte više belog luka....
Dimljenje pileta u kućnim uslovimaKako da spremite dimljeno pile u kućnim uslovima i bez štetnih dodataka i konzervanasa?
Veoma lako - samo nakon 10 sati pripreme imaćete najukusnije i najsočnije dimljeno pile!...
Pasta od belog lukaSipajte pastu od belog luka u male tegle od 125 ml, prethodno oprane i dobro osušene. Rok trajanja paste od belog luka - 6 meseci....
Tortilja od belog lukaLjuštimo krompir i kuvamo ga, ocedimo ga i izgnječimo.
Začinjavamo solju, biberom i gnječenim belim lukom, mešamo i dodajemo jaja.
Zagrevamo pola maslaca u tiganju i stavljamo krompir, pritiskajući dobro ka dnu, zapržimo...
Pašteta od belog lukaPašteta od belog luka je začinjena limunovim sokom i sitno seckanim orasima.
Prilikom serviranja ovaj namaz je ukrašen maslinama.
Pašteta od belog luka je spremna....
Predjelo od belog lukaBeli luk se izgnječi sa nožem, dodaju se ostali sastojci i sve se umuti štapnim mikserom dok se ne dobije gusta i homogena smesa.
Ako vam gustina ne odgovara, dodajte ulje. So, beli luk i limuntus su po ukusu....
Namaz od belog lukaOčistite beli luk i ispasirajte ga u kašu.
Počnite da ga mešate mikserom i da postepeno dolivate ulje. Treba da dobijete vazdušast kavijar. Ako vam se učini da količina ulja nije dovoljna, sipajte još.
Nakon toga stavite...
Turšija od belog lukaKada isipate poslednju vodu, polako ređajte red sitno iseckanog peršuna i mirođije, pa red belog luka. Pomešajte sastojke sa salamurom i prokuvajte ih 3-4 minuta....
Madridska čorba od belog lukaDodajte ih u čorbu od belog luka i promešajte.
Kuvajte još 2 minuta i isključite.
Servirajte madridsku čorbu od belog luka toplu!...
Tinktura od divljeg belog lukaOperemo dobro listove divljeg belog luka i isečemo ih na sitno.
Stavljamo ih u dobro opranu staklenu teglu i prelivamo vodom.
Zatvaramo čvrsto teglu i stavljamo na toplo i sunčano meso na 15 dana....
Španska čorba od belog lukaBeli luk se iseče na krupno, hleb se iseče na krupne kocke. Hleb se prži uz neprestano mešanje. Šunka se iseče na krupne kocke, džigerice se iseku na krupno.
Ljuta paprika se iseče na sitno. Beli luk se zaprži na srednjoj...
Maslac sa ukusom belog lukaČenove belog luka se dobro ispresuju i pomešaju sa solju, biberom i limunovim sokom.
Peršun iseckati što sitnije.
Sve ovo se dodaje i meša u otopljeni i ohlađeni maslac, koji se još nije očvrsnuo....
Letnja supa od belog lukaGarniramo je sa brusketima od belog luka.
Lagana, aromatična i prijatna supa, koje se sprema veoma lako i brzo....
Prolećna supa od belog lukaLuk i beli luk se iseku na sitno i blago se zaprže u maslacu.
Dodaje se pirinač i on se zaprži.
Dve kocke bujona od povrća se rastvore u litru vode.
Zaprženo povrće se preliva bujonom i ostavlja se da provri 15-20...
Namaz od pečenog belog lukaOdvojite beli luk na čenove. Poređajte ih u pleh, nemojte ih ljuštit. Naprskajte ih maslinovim uljem i pecite između 20 i 30 minuta u ugrejanoj rerni na 200 stepeni.
Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, nakon toga očitite...
Subotinske pogačice od belog lukaOd ostatka maslaca, začina i istucanih čenova belog luka napravite pastu. Oštrim nožem isecite pogačice iznutra i namažite pastom od belog luka dok su još tople.
Prijatno!...
Sos od belog luka (Ajoli)Nakon toga umutite pastu od belog luka mikserom, zajedno sa 2 supene kašike maslinovog ulja i žumancima.
Dodajte sok od limuna, nakon toga još 2 supene kašike maslinovog ulja u kašljicama i promešajte smesu....
Mlečni sos od belog lukaUmutite kiselo mleko sa maslinovim uljem, dodajte izgnječen beli luk, so, biber, mutite dok se ne dobije ujednačena smesa....
Pasta od mladog belog lukaOčistite mladibeli luk i operite ga. Nasecite ga na krupno. Pasirajte beli luk sa solju i mirođijom, a kasnije dodajte ulje malo po malo i nastavite sa pasiranjem dok ne dobijete željenu gustinu.
Ako vam nije dovoljno...
Dijetalni sos od belog lukaU posudi pogodnoj za pasiranje pomešajte sitan sir, kiselo mleko, so, beli luk i mirođiju (samo listiće). Pasirajte dok ne postane glatko.
U zavisnosti od željene gustine možete da dodate ili sitan sir ili mleko i da pasirate...