Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kolači za Helouvin - Vešticina kapa1. Za testo prosejte u posudu brašno sa kakaom. Dodajte žumance i meki maslac i zamesite testo. oformite u loptu i ostavite 15 minuta u frižideru.
2. Razvijte čokoladno testo između dve silikonske podloge ili dva lista...
30. januar
Domaća kapamaOd mlevenog mesa, pirinča, bibera, aleve paprike i čubra po ukusu, prave se sarme.
Na dno glinene posude stavljamo ulje, dva velika lista kupusa. Odozgo poređamo svinjsko meso, isečeno na parčiće.
Preko mesa stavljamo...
03. april
Moja kapamaPre serviranja kapamu sipajte u veliku posudu za pečenje i rasporedite joj sadržaj, a u svaku porciju stavite od svake vrste mesa, pirinač i kupus....
04. avgust
Rodopska kapamaKokošku/petla natrljamo solju i biberom i prelivamo vodom da vri. Ako više volite možete iseći na porcije i da nije cela.
Luk sitno isecite i pržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju. Stavite pirinač i kad se malo zaprži...
24. dec.
Kokošija kapamaOčistimo i operemo kokošku. Nakon toga je sečemo na porcije. Isečemo kiseli kupus sitno i dinstamo ga sa 2 supene kašike maslaca.
Kad se izdinsta, dodajemo alevu papriku i dobro promešamo.
Uzimamo đuvečaru i ređamo...
21. sep.
Veličanstvena kapamaU dubokoj posudi na dno poređamo listove kupusa i slaninu, isečenu na kriške.
Meso poređamo na redove, između divljači stavljamo slaninu, a između drugog mesa stavljemo isečeni kupus, sveklu, pečurke i biber.
Odozgo...
29. nov.
Sveža salata od bulgura, rukole i kapara1. Ako koristite krupniji bulgur stavite posudu sa vodom na ringlu na umerenu do jaku vatru. Čim provri, sipajte zrnca, prstohvat soli i kuvajte 8 minuta. Nakon što je gotovo, poklopite poklopcem da se zapari i ostavite tako...
22. feb.
Praznična kapama LuksuzU činiji pomešajte soja sos, čili sos, senf i biber. Svinjske šnicle uvaljajte u smesu. Od pilećeg filea napravite 4 šnicle.
Njih takođe uvaljajte u marinadu. U đuvečaru stavite polovinu sitno narezanog kupusa pomesanog...
14. feb.
Svinjske noge kapamaPotopite pasulj prethodne noći u vodu na nabubri.
Isecite paradajz na kockice. Sitno izdrobite paprike. Luk secite na krugove, šargarepu takođe.
Svo povrće stavite u đuveč. Dodajte pasulj i noge.
Začinite začinima...
30. avgust
Kapama u đuvečaramaOd kupusa odvojite 4 lista, a preostali sitno iseckajte u posudu. Isečeni kupus pospite alevom paprikom i promešajte.
U malo masti propržite iseckan luk i dodajte mleveno meso. Mešajte dok se ne izmrvi i stavite pirinač...
30. avgust
Tradicionalna bugarska kapamaTradicionalna bugarska kapama se pravi od kiselog kupusa, pirinča, začina - luka, bibera, lovorovog lista, pimenta, kumina, belog luka, karanfilića, drugih vrsta mesa....
14. avgust
Kapama u đuvečariNa dno đuvečare stavljamo masnoću i lostove kupusa.
Poređamo sarme, pripremljene od seckanom mesa, pirinča, začinjenih kuminom, biberom i čubrom. Uvijene sarme posipamo biberom.
Na njih poređamo prethodno začinjene...
11. avgust
Kapama od domaće zečetineU šerpi sa uljem propržite meso i izvadite ga.
Dodajte oljušten luk i neoljuštene čenove belog luka, isečenu šargarepu i kad se izdinsta stavljamo alevu papriku i dodajemo meso, masline, šljive, dunju, isečenu na kockice...
02. april
Kapama od divljeg zecaOčišćeno i prethodno u vodu potopljeno meso operite, ocedite, nasecite na komade i kuvajte ga u malo vode.
Kada voda ispari, dodajte ulje, krupno nasečeni luk (manje glavice nasecite na četvrtine), oljušteni čen belog...
19. okt.
Kapama a la BanskoPostavite zemljanu posudu u rernu i ostavite kapamu da provri 30-40 minuta na 250 stepeni. Kada čujete da je počela da vri, smanjite na 160 i pecite je 4 sata....
27. mart
Kapama u Crock-potuNa kraju zapečemo kapamu u rerni na 20-30 minuta, tako kako je u posudi, ali bez poklopca.
Jedostavna kapama je gotova....
15. feb.
Kapama u zemljanom loncuPrelijte ih vinom i ispecite kapamu u zagrejanoj rerni dok se svi sastojci ne skuvaju.
Kapamu u zemljanom loncu poslužite dok je topla....
29. nov.
Kapama po prvi putSvinjsko meso isecite na šnicle, izlupajte i začinite biberom, alevom paprikom i majoranom. Biberom i alevom paprikom začinite pileće batake. Neka odstoje tako najmanje dva sata.
Odvojite listove kupusa za sarme i još...
06. sep.
Kapama od povrća iz rerneKapama od povrće je skroz posna i možete je servirati i toplu i hladnu.
Jelo je ekonomično, lagano i u njemu nema jakih začina, što je odgovarajuće i za dečiju ishranu....
06. april
Ukusna pileća kapama u đuvečariIsecite pile na porcije, operite dobro i osušite. Ugrejte ulje u tiganju i pržite meso sa svih strana, dok ne dobije lepu, zlatnu boju.
Isecite malu glavicu luka i belog luka sitno, krompir - na male kockice.
U istoj...
02. april
Kapama sa dve vrste mesaU glinenu đuvečaru prvo ređamo - isečeni kiseli kupus, posle isečemo svinjetinu na kockice i stavljamo preko šolju pirinča, sloj kiselog kupusa, pileće meso, isečeno na zalogaje i na kraju sloj kiselog kpusa.
Između kupusa...
31. dec.
Domaća kapama sa jagnjećim mesomIsečemo meso na porcije, posolimo i pobiberimo.
U ekspres lonac poređamo polovinu mesa, a preko njega poređamo krompir isečen na kockice, sitno isečeno zelje, nanu i peršun.
Odozgo stavljamo drugu polovinu brašna i...
26. dec.