Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna....
Kako se sprema boranijaKako se sprema boranija
27. sep.
Da biste spremili jela od boranije, poželjno je da koristite veoma mlade mahune. One su nežnije i njihov ukus osvežava svako jelo. Prezrela boranija se sporije sprema, nije mnogo sočna i dosta je žilava....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Rečna pastrmka na roštilju je veoma nežna i aromatična, posebno ako se pridržavate recepta i korisnih saveta....
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Kako se čuva čaj?Kako se čuva čaj?
06. dec.
Jedva da postoji neko drugo piće koje bi se moglo koristiti kao efikasan lek i istovremeno piti samo iz zadovoljstva....
Kako se čisti i sprema iverakKako se čisti i sprema iverak
31. januar
Iverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
Koje su koristi od cvekle?Koje su koristi od cvekle?
16. avgust
Opšte poznato je da crvena cvekla donosi puno koristi po zdravlje i organizam. Uprkos tome, nije mnogo popularna. Ali treba znati da pomaže kod brojnih bolesti i oboljenja....
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Vadi se posuda i skida se folija, vraća se u rernu i zapeče se dok ne porumeni. Serviramo sa čašom piva i salatom. Prijatno!...
Kako se sprema meso od divlje svinjeKako se sprema meso od divlje svinje
28. feb.
Za kulinarsku obradu se koristi meso koje je očišćeno od čekinja. Meso divlje svinje, posebno ako je nešto starije, ima neprijatan miris....
Koje su koristi med od mente?Koje su koristi med od mente?
23. okt.
1
Med od mente je jedinstven proizvod po svom sastavu i korisnim svojstvima. On sadrži limunin, mentol, pulegon. Njegova lekovita svojstva su pojačana vitaminima iz grupe B od kojih nedostaje samo B17....
Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?
28. okt.
Definitivno je od značaja kako spremate i jedete slatke krompire....
Koje su koristi ispijanja tople vode?Koje su koristi ispijanja tople vode?
10. avgust
Voda je zadovoljstvo sama po sebi Topla voda nije korisna samo kod bolova u grlu ili tokom zimskih dana. Ispostavlja se da zapravo može da vas natera da se osećate bolje u svako doba!...
Koje su koristi od smeđeg šećera?Koje su koristi od smeđeg šećera?
23. dec.
Za vreme obrade smeđeg šećera se ne koriste agresivni hemijski agenti, veštačke boje ili dodaci bilo koje vrste, tvrde potrošaci asocijacije "Aktivni potrošači"....
Kako se spremaju zamrznuti vrganji?Kako se spremaju zamrznuti vrganji?
03. nov.
Mogu da se spreme kako sveži, tako i sušeni, konzervisani i zamrznuti. Zamrznuti vrganji se spremaju izuzetno jednostavno. Za početak pečurke treba da se odmrznu pre upotrebe....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
U mleveno meso dodajemo krišku hleba, piskavicu, biber, kumin, đumbir i nekoliko kapljica soja sosa. Dobro promešamo i oblikujemo 6 ili 8 ćuftica. U sredinu svake stavljamo komad kačkavalja, prethodno ga sečemo na 6-8...
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?Čaj od artičoke - kako se pravi i zašto je koristan?
27. sep.
Lako se priprema i može se koristiti u različitim receptima. Čaj se može napraviti tako što se 1 artičoka prokuva dok ne omekša, doda se sok od 1 limete i pije topao pre jela....
Koje namirnice su korisne za jetru?Koje namirnice su korisne za jetru?
09. mart
Korisne kašice Kaša od heljde, ovsena kaša, proso i kukuruzno brašno takođe pomažu jetri. 7. Korisne masti Od masnoća, koje su biljne, preporučujemo maslinovo ulje - hladno ceđeno. 8....
Koje su namirnice korisne kod gihta?Koje su namirnice korisne kod gihta?
05. mart
Što se tiče mesa, osim piletine, korisna su i vrste dijetetskog mesa poput ćuretine ili zečetine. Kuvana riba je takođe korisna kod gihta, a pržena se strogo zabranjuje, kao i dimljena ili posoljena....
Koristan čaj od šumske jagodeKoristan čaj od šumske jagode
12. feb.
Kao lekovito sredstvo koristi se i sveže voće. I listovi, i voće sadrže gvožđe i druge mikroelemente, dobar su lek kod anemije i avitaminoze....
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Sa kokosovim mlekom mogu da se spreme keksići sa kokosom, orasnice, vegan torte....
Koje su koristi od spiruline?Koje su koristi od spiruline?
02. januar
U ovom savetu ćemo govoriti o koristima od spiruline....
Koje su koristi od grejpfruta?Koje su koristi od grejpfruta?
16. januar
Grejpfrut je izuzetno korisno voće, koje se može jesti i direktno i kao sok ili u salati. Grejpfrut je niskolaročan i zbog toga je voma pogodan za upotrebu kod držanja raznih dijeta....
Masala čaj - sve koristi i kako ga pitiMasala čaj - sve koristi i kako ga piti
04. januar
Ispijanje čaja je vekovima bila umetnost na Istoku. Ova praksa je počela u Kini, proširila se na Japan, a Britanci su uveli ispijanje crnog čaja sa mlekom i šećerom, što je zapravo osnova čaja zvanog masala. Tokom vremena...
Juhu! Štetne namirnice koje su zapravo korisne!Juhu! Štetne namirnice koje su zapravo korisne!
16. mart
Ovo poslednje je posebno korisno za uklanjanje masti iz jetre. Ako želimo da budemo zdravi, moramo uključiti jaja u ishranu. Kao i sve drugo, ona su korisna kada se konzumiraju umereno....