Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Omiljena jela sa tikvicamaPohovane tikvice
Pohovane tikvice je omiljeno jelo i mladih i starih. Pripremaju se od isečenih tikvica koje se nakon što se ocede prže na masnoći....
08. mart
Koja su desertna vina?Desertna vina se razlikuju od stonih uglavnom po izraženom slatkom ukusu zbog visokog sadržaja šećera i alkohola. Za proizvodnju desertnih vina najčešće se koriste one sorte grožđa, koje akumuliraju mnogo šećera i odlikuju...
27. okt.
U koja jela se dodaje husk?Doručak sa huskom
Mekike sa sirom, omiljeni doručak mnogih ljudi, mogu se napraviti od huska sa 1 prepunom kašikom, uz jaje, kiselo i sveže mleko i sir, kao i prašak za pecivo za volumen....
05. jul
U koja jela treba dodati ruzmarin?Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
20. april
Za koja jela se koristi majoran?Majoran je zeljasta biljka iz porodice jorgovana koja dostiže visinu od 30 do 50 cm, stabljika joj je grebenasta i razgranata, a listovi jajastog oblika. Cvetovi su mu beli ili crvenkasti. Obično cveta od juna do avgusta...
07. mart
Koja jela ne mogu bez pimentaPiment je pronalazač Kristofor Kolumbo nazvao "pimienta", sa španskog - crni biber. Međutim, brzo se shvata da ono što je on doneo u Španiju nije bio biber. Začin je zeleno, sferično voće. Kada se osuši dobija braon boju...
21. januar
U koja jela se dodaje kardamom?Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin.
Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
22. nov.
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiZamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se...
18. mart
Koja su to penušava vina?Penušavim vinima zovemo sva bela, roze ili crvena vina, koja su proizvedena kao rezultat prirodnog procesa fermentacije svežeg grožđa ili vina, pri čemu se pojavljuju mehurići uglen-dioksida.
To može da se desi i dodavanjem...
01. jun
Koja su lekovita svojstva votke?Pored štete, alkohol ima i mnoštvo korisnih svojstava. Alkohol u njemu čisti i dezinfikuje i zbog toga se često koristi u svakodnevnom životu. Pored toga, ima lekovita svojstva, zato što poseduje sposobnost da ugreje...
13. april
Koja brašna su bez glutenaGluten se nalazi u velikoj količini u pšenici i u nekim drugim žitaricama.
U bezglutenskoj kuhinji se koristi miks različitog brašna. Neka od njih su:
- brašno od jednozrne pšenice - najviše se koristi;
- brašno...
19. mart
U koja jela treba dodati kajensku papriku?Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike.
Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike"....
10. dec.
U koja jela treba da dodamo čubar?Čubar je jedan od najstarijih začina, poznat još starim Rimljanima, koji su njime začinjavali svako jelo. U 1. veku p.n.e drevni rimski pesnik Vergilije je gajio plantaže sa čubrom jer je tvrdio da je na taj način med pčela...
11. mart
Koja su najpopularnija brašna bez glutena?Gluten je vrsta proteina koji se najčešće nalazi u pšenici, ječmu, raži, zobi, bulguru i brašnu dobijenom od njih. Intolerancija na gluten jedan je od najčešćih problema savremenog čoveka.
Kada imamo takozvanu alergiju...
12. maj
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Jela, koja obavezno treba da probate u ŠpanijiPrilikom posete nekoj zemlji, obavezno upoznajemo njenu kulinarsku tradiciju i ponudu, koja upotpunjuje našu predstavu o posećenoj destinaciji.
Hrana je izraz tradicije, vizije života i ukusa vezanih za taj život, na...
09. maj
Omiljena musakaOljuštimo i isečemo krompir na kockice. Luk sitno iselemo i izrendamo paradajz prethodno.
U pleh stavljamo malo ulja i kad se ugreje dodajemo luk. Pržimo dok ne počne da dobija providnu boju i dodajemo mleveno meso. Pržimo...
15. dec.
Sos za jela sa povrćemServiramo uz jela od povrća, odgovara za krompir, tikvice ili patlidžan, može i sa drugim....
04. feb.
Pačija supa koja ugrevaDobijenu zapršku sipamo u supu, promešamo i serviramo toplu pačiju supu koja ugreva dušu....
26. nov.
Pita koja ne padaU kiselo mleko stavite sodu i prašak za pecivo da nadođe, nakon toga ga pomešajte sa jajima, uljem i brašnom. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa bez grudvica. Posebno izmrvite sir.
Uzmite jednu koru, namažite je četkom...
01. okt.
Koja su mesa nemasna?Danas ima sve više ljudi, koji vodezdrav način života i odriču se previše masne hrane. Masne mlečne proizvode menjaju proizvodima sa niskim sadržajem masnoća, prestaju da jedu prženu hranu i razume se, ne koriste masnoće...
28. maj
Omiljena razvučena pitaZamesite glatko testo od navedenih sastojaka, prvo prosejte brašno. Mesite i nakon što testo počne da se odvaja od radne površine, oblikujte duguljasti hlepčić. Mesite još malo u dužinu, okrenite i nastavite da mesite u širinu...
17. nov.