Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaKulinarska upotreba pečurke Mrka truba
02. jun
Odličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
U kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji. Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
Kulinarska upotreba začina MahlebKulinarska upotreba začina Mahleb
25. okt.
Da ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba. Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
Kulinarska upotreba Kvark siraKulinarska upotreba Kvark sira
02. maj
Šta je kvark sir? Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote. Tokom procesa proizvodnje...
Brašno od graška - kulinarska upotrebaBrašno od graška - kulinarska upotreba
04. maj
Kulinarska upotreba brašna od graška Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaTušt - koristi i kulinarska upotreba
19. okt.
Kakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta? Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaPesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
16. okt.
Kulinarske primene Pesta Trapaneze Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale. Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo....
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaBrašno od lupine - prednosti i kulinarska upotreba
29. sep.
Ispitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Divlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela. Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKapuska - kulinarska magija sa kupusom
23. dec.
Kupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu. Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
PečurkePečurke
05. sep.
Kulinarska upotreba pečuraka Glavno pravilo pre obrade pečuraka je da se pečurke operu detaljno pod hladnom tekućom vodom....
Šitake PečurkeŠitake Pečurke
15. sep.
Kao i slične vrste pečurki, Šitake imaju veoma jaku aromu. Pre upotrebe bi trebalo da se operu i potope u toplu vodu 20 minuta. Šitake imaju pore, pa se zahvaljujući njima brzo rehidratiraju....
Ciganska pečurkaCiganska pečurka
16. okt.
Na našim prostorima ciganska pečurka je vrsta ugrožene pečurke. Inače za kulinarske svrhe biraju se najmlađe pečurke tokom jula i avgusta. Na kapicama ne treba da ima crnih tufnica ili rupica od crva....
Pečurka bukovačaPečurka bukovača
05. mart
Za upotrebu u kulinarstvu se preporučuju one sa mlađim šeširom, a sama priprema je kao i kod ostalih pečuraka....
Kako spremiti Šitake pečurke?Kako spremiti Šitake pečurke?
20. mart
U bukvalnom prevodu, naziv ovih pečuraka znači - pečurke koje rastu na drvetu kestena....
Pečurke za bolji sluhPečurke za bolji sluh
04. april
1
Ako pogledamo isečenu pečurku, ona podseća na ljudsko uvo i stoga pečurke mogu da podrže naš sluh. Hajde da vidimo u kojoj meri je ova teorija primenljiva na pečurke....
Gurabije-pečurkeGurabije-pečurke
10. avgust
Gurabije-pečurke su mnogo ukusne....
Pečurke sotePečurke sote
29. nov.
Pečurke se očiste vlažnim kuhinjskim ubrusom i oljušte se. Iseku se na kriške, ali se ne skida stručak. Zagreva se maslac u tiganju i dodaju se čenovi belog luka, prepolovljeni na dva dela....
Sotirane pečurkeSotirane pečurke
27. april
Očišćene pečurke isecite na kriške. Zagrejte maslinovo ulje i maslac i dodajte pečurke tako što ih promešate. Dodajte iseckan beli luk na sitno i sotirajte zajedno 1-2 minuta....
Sterilisane pečurkeSterilisane pečurke
06. okt.
Odozgo poređajte pečurke i prelijte ih vodom u kojoj su se kuvale. Ako je neophodno dodajte još prokuvane i posoljene vode. Zatvorite tegle i sterilišite 60 minuta....
Pečurke kaprezePečurke kapreze
30. avgust
Pečurke operite ili tačnije obrišite dlanovima. Izvadite koren. Svaku pečurku osušite ubrusom sa obe strane. U kaseroli rastopite masalc sa izgnečenim belim lukom....
Ovčarska penjurlijaOvčarska penjurlija
18. jul
Od prosejanog brašna, mleka sa sodom i preostalim sastojcima za penjurliju zamesimo glatko i meko testo. U namazan pleh rasproedimo ravnomerno test svuda. Uz pomoć platične lopatice sečemo testo na rombioide ili kockcie...
Ovčarska salataOvčarska salata
29. avgust
Pomešajte ih u posudi i dodajte polumesece luka, pečurke, šunku i kačkavalj, isečen na kocke. Blago promešajte, prelijte uljem, sirćetom i solju po ukusu....
Ovčarske đuvečare sa mlevenim mesomOvčarske đuvečare sa mlevenim mesom
16. nov.
Ovčarske đuvečare sa mlevenim mesom su mnogo ukusne....
Praktična upotreba kore pomorandžePraktična upotreba kore pomorandže
14. jun
Pre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....