Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kulinarska upotreba pečurke Mrka trubaOdličan recept pogodan za upotrebu ove vrste pečurki je priprema pilećih žulijena sa mrkom trubom. Začinite meso po svom ukusu i ispržite ga na malo ulja....
02. jun
Kulinarska upotreba šafranaU kulinarskom smislu, upotreba šafrana je najčešća u indijskoj, arapskoj i azijskoj kuhinji. U Evropi se najviše koristi na Mediteranu, gde se i gaji.
Osim što je začin, šafran ima i funkciju bojila....
28. april
Kulinarska upotreba začina MahlebDa ipak objasnimo šta je mahleb i koja je njegova kulinarska upotreba.
Začin mahleb je poznat u arapskom svetu vekovima....
25. okt.
Kulinarska upotreba Kvark siraŠta je kvark sir?
Kvark je meki, sveži sir koji se može praviti od različitih vrsta mleka – od kozjeg, ovčjeg ili mešavine dve vrste mleka. Njegova tekstura se približava teksturi sira rikote.
Tokom procesa proizvodnje...
02. maj
Brašno od graška - kulinarska upotrebaKulinarska upotreba brašna od graška
Brašno od graška se koristi u različitim jelima - za bolju apsorpciju. Ne apsorbuje masnoće prilikom prženja....
04. maj
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaKakve kulinarske upotrebe su odgovarajuće kod tušta?
Sve mogućnosti za konzumaciju su odgovarajući kod ove biljke. U sirovom stanju se primenjuje u salatama....
19. okt.
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotrebaKulinarske primene Pesta Trapaneze
Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale.
Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo....
16. okt.
Brašno od lupine - prednosti i kulinarska upotrebaIspitivanja su pokazala da nakon samo godinu dana upotrebe ovo brašno dovodi do značajnih poboljšanja brojnih zdravstvenih indikatora koji se odnose na bolesti srca i dijabetes....
29. sep.
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaDivlji luk je poznat i kao sibirski luk i vlašac. To je prolećna biljka koja više liči na beli luk nego na luk. Može se konzumirati svež, kao i sastojak salata i drugih jela.
Ova biljka ima zdravstvene koristi i...
26. sep.
Kapuska - kulinarska magija sa kupusomKupus se očisti, opere i iseče. Treba da budu srednje veliki parčići. Luk se seče na sitne kocke, a paprika - na krupnije parčiće. Stavlja se šira šerpa na ringlu.
Ringla se zagreva na maksimalnu temperaturu. U šerpu se...
23. dec.
PečurkeKulinarska upotreba pečuraka
Glavno pravilo pre obrade pečuraka je da se pečurke operu detaljno pod hladnom tekućom vodom....
05. sep.
Šitake PečurkeKao i slične vrste pečurki, Šitake imaju veoma jaku aromu. Pre upotrebe bi trebalo da se operu i potope u toplu vodu 20 minuta.
Šitake imaju pore, pa se zahvaljujući njima brzo rehidratiraju....
15. sep.
Ciganska pečurkaNa našim prostorima ciganska pečurka je vrsta ugrožene pečurke. Inače za kulinarske svrhe biraju se najmlađe pečurke tokom jula i avgusta.
Na kapicama ne treba da ima crnih tufnica ili rupica od crva....
16. okt.
Pečurka bukovačaZa upotrebu u kulinarstvu se preporučuju one sa mlađim šeširom, a sama priprema je kao i kod ostalih pečuraka....
05. mart
Kako spremiti Šitake pečurke?U bukvalnom prevodu, naziv ovih pečuraka znači - pečurke koje rastu na drvetu kestena....
20. mart
Pečurke za bolji sluhAko pogledamo isečenu pečurku, ona podseća na ljudsko uvo i stoga pečurke mogu da podrže naš sluh. Hajde da vidimo u kojoj meri je ova teorija primenljiva na pečurke....
04. april
1
Pečurke sotePečurke se očiste vlažnim kuhinjskim ubrusom i oljušte se. Iseku se na kriške, ali se ne skida stručak.
Zagreva se maslac u tiganju i dodaju se čenovi belog luka, prepolovljeni na dva dela....
29. nov.
Sotirane pečurkeOčišćene pečurke isecite na kriške. Zagrejte maslinovo ulje i maslac i dodajte pečurke tako što ih promešate. Dodajte iseckan beli luk na sitno i sotirajte zajedno 1-2 minuta....
27. april
Sterilisane pečurkeOdozgo poređajte pečurke i prelijte ih vodom u kojoj su se kuvale. Ako je neophodno dodajte još prokuvane i posoljene vode. Zatvorite tegle i sterilišite 60 minuta....
06. okt.
Pečurke kaprezePečurke operite ili tačnije obrišite dlanovima. Izvadite koren. Svaku pečurku osušite ubrusom sa obe strane.
U kaseroli rastopite masalc sa izgnečenim belim lukom....
30. avgust
Ovčarska penjurlijaOd prosejanog brašna, mleka sa sodom i preostalim sastojcima za penjurliju zamesimo glatko i meko testo. U namazan pleh rasproedimo ravnomerno test svuda.
Uz pomoć platične lopatice sečemo testo na rombioide ili kockcie...
18. jul
Ovčarska salataPomešajte ih u posudi i dodajte polumesece luka, pečurke, šunku i kačkavalj, isečen na kocke.
Blago promešajte, prelijte uljem, sirćetom i solju po ukusu....
29. avgust
Praktična upotreba kore pomorandžePre upotrebe kore od pomorandže u prehrambene svrhe, ne smete zaboraviti da ih potopite u vodu na oko 24 sata....
14. jun