Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Krem od kestena sa rumomKrem od kestena sa rumom
25. januar
Dobro operite kestenje mlakom vodom. Oštrim nožem napravite proreze po površini. Stavite kestenje u šerpu i sipajte hladnu vodu, oko 3 prsta iznad. Dodajte lovorov list i jednu supenu kašiku semena anisa....
Krem od kestena sa čokoladomKrem od kestena sa čokoladom
21. maj
Dodajte šećer i kuvan i oljušten kesten. Dodajte esenciju vanile i ostavite da smesa provri. Kad se mleko redukuje skinite sa vatre i pasirajte dok ne dobijete glatko pire....
Kulinarske tajne ukusne piteKulinarske tajne ukusne pite
20. mart
Pita spada u mali broj kulinarskih iskušenja, kojima možemo odoleti. Iako se često spori odakle zapravo dolazi - da li iz Bugarske ili Grčke, ipak smo je prisvojili kao nacionalno jelo....
Supa od kestenja i vrganjaSupa od kestenja i vrganja
22. nov.
Ovu savršenu supu od kestenja i vrganja poslužujemo sa još malo pavlake i izmrvljenih komada kestenja....
Kulinarske tajne ukusne jagnjeće glaveKulinarske tajne ukusne jagnjeće glave
07. mart
Jagnjeća glava se može spremiti na najrazličitije načine. Možete je skuvati, ispeći da je spremite u đuvečari ili da napravite čorbu. Meso od jagnjeće glave možete kombinovati sa pečenim i kuvanim krompirom, pečenim mladim...
Krem od kestena sa čokoladom i pavlakomKrem od kestena sa čokoladom i pavlakom
27. jun
Ovaj vazdušasti desert poslužite ukrašen drobljenim komadima kestena. Uživajte! Krem od kestena sa čokoladom i pavlakom je spreman....
Tajna savršenog musa od kestenaTajna savršenog musa od kestena
08. dec.
Tajna dobrog musa od kestena se sastoji u načinu na koji se sprema kestenje. Da bi se lepo skuvalo, treba da se napravi mali razrez kao X, da bi se probila kora. Kuvaju se otprilike pola sata ili malo više....
Pečeni kesteni u air fryer-uPečeni kesteni u air fryer-u
19. dec.
Kestene dobro operite vodom. Ocedite ih i osušite. Nazubljenim nožem napravite poprečni presek po sredini svakog kestena. Stavite ih u šerpu sa hladnom vodom, posolite i kuvajte 10 minuta na umereno jakoj vatri....
Kulinarski trikovi kod spremanja pasuljaKulinarski trikovi kod spremanja pasulja
04. feb.
Ako treba da klasifikujemo balkanska jela, sasvim je sigurno da će pasulj zauzeti jedno od prvih mesta. Gotovo i da ne postoji kuća na čijoj se trpezi ne nalazi pasulj, i to u najrazličitijim oblicima. Nezavisno od toga...
Mus od kestenaMus od kestena
03. maj
Odozgo možete da ukrasite vaš mus od kestena celim kuvanim kestenjem i čokoladnim mrvicama....
Slatko od kestenaSlatko od kestena
06. maj
Očišćene kestene skuvajte u vodi. Čim proključaju sklonite ih sa ringle i oljuštite tanku kožicu, pazeći da kesteni ostanu celi. Zatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade....
Pire od kestenaPire od kestena
19. januar
Malo isečemo svaki kesten na vrhu. Tako obrađeni kesten stavljamo na 10-15 minuta u vrelu vodu. Nakon toga oljuštite i stavite u mleko da se kuvaju. Kad kesteni omekšaju, umutite ih na pire u blenderu....
Sladoled od kestenaSladoled od kestena
25. feb.
2
Sladoled od kestena nasuti u činije, dekorisati sa malo iseckanih kandiranih kestena i staviti u zamrzivač na par sati....
KestenKesten
24. maj
Kada se kuvaju ili peku, deo skroba u kestenju se hidrolizuje u šećer i onda dobijaju slatkast i prijatan ukus i aromu. Danas je kulinarska upotreba kestena velika....
Saveti i male tajne kod kuvanja pasuljaSaveti i male tajne kod kuvanja pasulja
05. nov.
Kažu da na balkanskom stolu nema ništa veće od hleba. I po starom običaju ukusni hleb ide ruku pod ruku sa tanjirom pasulja. Verovatno nema osobe koja ne voli čorbu od pasulja ili gravče na tavče. I mladi i stari kod...
Sladak pire od kestenaSladak pire od kestena
30. jun
Slatki pire od kestena je odličan prilog mesu ili drugom glavnom jelu....
Glazirani kesteniGlazirani kesteni
17. januar
Pravimo proreze na svakom kestenu. Kestene pečemo oko 15 minuta dok se ljuska ne otvori malo. Nakon toga vadimo iz rerne i oljuštimo pečeni kesten....
Ušećereni kestenUšećereni kesten
21. maj
Ušećereni kesten možete servirati kao prilog uz pečeno mesto. Kesten odlično ide uz ćureće šnicle....
Ukusni pečeni kesteniUkusni pečeni kesteni
18. mart
Kestene dobro operemo, uzmemo oštar nož i u gornjem delu napravimo rez u obliku krsta. Ređati kestene u pleh sa rezovima na gore. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta....
Ukusni kuvani kesteniUkusni kuvani kesteni
01. nov.
Kestene operite, a nakon toga ih lagano zasecite od vrha oštrim nožem. Stavite ih u šerpu i sipajte vodu, da bude 3 prsta iznad kestena. Ostavite kestene da se kuvaju. Nakon toga ih izvadite i oljuštite....
Ukusna kesten tortaUkusna kesten torta
31. mart
Za ukras ukusne kesten torte napravite figure od istopljene crne čokolade, usitnjenog ili celog konfitiranog kestenja - ili pta god vam kaže vaša mašta....
Doručak kod bakeDoručak kod bake
01. dec.
Luk se iseče tanko i beli luk se isitni. Zagrejati blago ulje i nasuti luk i beli luk. Proprži se luk i naspe se na kolutove isečena mrkva. Posle kraćeg vremena nasuti opran mladi spanać. Koju sekundu izmešati i staviti...
Lečenje proširenih vena pomoću kestenaLečenje proširenih vena pomoću kestena
25. maj
Jedan takav lek je divlji kesten....
Zdravstvene koristi kestenjaZdravstvene koristi kestenja
28. januar
Sadrži veliku količinu mineralnih soli što ih čini veoma korisnim, ali osim ploda kestena, koristi i ima i od drveta, listova i cvetova kestenja....
Francuska supa od kestenjaFrancuska supa od kestenja
28. januar
Nemojte ostavljati nijedno vlakno, zato što će ono dati gorak ukus kestenja. Ako naiđete na crne ili trule, bacite ih. Oguljeno kestenje gnječite viljuškom i odvojte sa strane....