Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Đurđevača gljivaĐurđevača je kasnije, od strane nemačkog mikologa Paul Kummer-a klasifikovao kao Tricholoma gambosum pre nego što je holandski mikolog Marinus Anton Donk (1908 - 1972) reklasifikovao Đurđevaču u Calocibe gambosa....
15. mart
Jagnjeća sarmica za ĐurđevdanJagnjeći komplet, u kojem su jagnjeća bela i crna džigerica i srce kuvamo dok ne bude gotovo.
Ovaj proces traje oko 1 sat, nakon toga sačuvamo bujon. Procedimo i koristimo ga u jelu.
Kuvamo iznutrice dok ne omekšaju...
05. april
Jagnjeće iznutrice za ĐurđevdanJagnjeće iznutruce se natope u hladnoj vodu 2-3 sata, da izađe krv.
Skuvaju se u ekspres loncu u litar psooljene vode zajedno sa zrnima bibera i pimenta oko 45-50 minuta. Nakon toga se iseku na parčiće, a bujon se procedi...
01. april
Poklon pogača za ĐurđevdanPrvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.
Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga....
08. jun
Šarena zelena salata za ĐurđevdanOperemo salate, ocedimo i osušimo listove. Iskidamo na komade, ostavljamo nekoliko listova za ukras.
Krastavac i rotkvice isečemo na tanke krugove. Čeri paradajz sečemo na četvrtine.
Mladi luk, peršun i sremuš sitno...
15. april
Tradicionalna jagnjeća čorba za ĐurđevdanJagnjeće meso operemo i isečemo na male komade. Prelivamo sa 1.600 ml jagnjećeg bujona ili mlakom vodom i ostavljamo da vri na jakoj vatri. Skupljamo penu rešetkastom kašikom, koja se stvorila po površini. Pirinač potopimo...
11. feb.
Pečenje za Đurđevdan sa zelenišemJagnjeće meso nasecite na krupne komade. U posudu sipajte ulje, dodajte so, alevu papriku, naseckane listove nane, svežeg ruzmarina i mente.
Očistite mladi luk i mladi beli luk, sitno ih naseckajte i sipajte ih u posudu...
15. okt.
Pogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljemProsejte brašno, aktivirajte kvasac u polovini toplog mleka sa malo šećera i malo brašna. Umutite jaje i belance od drugog, a žumance odvojite za premazivanje.
Izmerite kiselo mleko i u njega dodajte prstohvat sode, a...
07. jun
Pečena jagnjetina za Đurđevdan sa začinima i povrćemMeso isecite na porcije, operite i osušite pamučnom krpom. Posolite po ukusu i pospite mlevenim miksom bibera. Rukama utrlajte so i biber u meso.
U odgovarajućoj dubokoj posudi pomešajte alevu papriku, brašno, pivo i maslinovo...
28. april
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zbog svog lepog izgleda, biljka se često definiše kao cveće – ima izdužene listove koji su veoma slični listovima đurđevka. Cvetovi biljke takođe podsećaju na đurđevak, ali se često porede sa dremovcem....
04. jun
Kako se puni jagnje - korak po korakTradicije u našoj zemlji nalažu da na Uskrs i Đurđevdan pripremimo pečeno punjeno jagnje....
03. januar
Koliko vremena se peče jagnjetina?Po običaju, jagnje za Uskrs i jagnje za Đurđevdan može se peći celo – tj. jagnje mora biti veoma dobro očišćeno, začinjeno i pečeno na veoma niskoj temperaturi tokom celog dana....
05. maj
Spasovdan - srećan praznik pekarima i poslastičarimaHleb se mesi i kada su veliki crkveni praznici - Badnje veče, Božić, Đurđevdan, a među njima je, naravno, i Spasovdan....
02. januar
Finese za ukusnu pečenu jagnjetinuNa Uskrs i Đurđevdan skoro da je obavezna jagnjetina na stolu, ali to su samo važni praznici na koje tradicionalno jedemo ukusnu pečenu jagnjetinu....
18. april
Pogodni prilozi za jagnjeće pečenjeIzuzetno su relevantne za đurđevsku trpezu, a i za ostalo vreme kada vam se jede pečeno jagnje.
Sveža zelena salata
Poslužiti đurđevdansku jagnjetinu bez zelene salate na vašem stolu je prava „blasfemija“....
29. feb.
Najbolji izvori cinkaCrveno meso
Jagnjeće meso se na našoj trpezi nalazi uglavnom na Uskrs i Đurđevdan, a veoma je bogato cinkom. Ne potcenjujte tipičnu poslasticu od iznutrica jagnjeta, jer jagnjeća džigerica sadrži dosta cinka....
22. maj
Sremuš - super hrana prolećaVeoma je važno dobro poznavati biljku ako se sami odlučite za branje divljeg belog luka, jer je njegovo lišće veoma slično otrovnom đurđevku....
27. jun
Kako da uklonimo miris jagnjetine?Jagnjeće meso ima široku upotrebu u arapskoj i mediteranskoj kuhinji, dok se u našoj nekako zanemaruje i jedino vreme kada zaista volimo da pojedemo jagnjetinu je maj mesec i čuveno Pečeno jagnje za Đurđevdan....
09. nov.
Bakina jagnjeća kurban čorbaPo starom narodnom običaju, za Đurđevdan, osim pečenog jagnjeta, na trpezi treba da bude mladi luk, beli luk, nana, salata, pogača, vino i dobro raspoloženje....
30. maj
Kukureč iz rerne - grčko tradicionalno predjeloGrci su izmislili neobično tradicionalno predjelo, priprema se najviše za Uskrs i Đurđevdan, ukusno je i kad je toplo i kad je hladno....
08. jun
Punjeno đurđevdansko jagnje, pečeno u pećiZa moju porodicu, Đurđevdan je praznik koji naas je uvek okupljao više od 50 godina. U prošlosti, zato što je moja baka imala svoj lični praznik, a sada kada nje više nema, kako bismo nastavili tradiciju....
03. nov.
KaljužnicaU prošlosti je u nekim delovima Balkana postojao ritual da ujutru rano na Đurđevdan devojke i momci, mlade obilaze livade i beru kopitnjak, kao i druge korisne biljke....
11. april
Kako da napunimo jagnje?Bugarska tradicija nalaže da na Uskrs i Đurđevdan na trpezi mora da bude punjeno pečeno jagnje. Tako je bar godinama bilo, posebno u selima gde su se životinje držale u svakoj kući. Sada su stvari drugačije....
10. feb.
DremovacPoznat je i kao dokoljen, bela ljubičica, đurđevska, letnja močvarna kapa itd.
Lukovica dremovca je kratko-jajolika, prečnika 2-3 cm, sa sivkastim ili smeđim omotačem starih listova....
13. jul