Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Đurđevača gljivaĐurđevača gljiva
15. mart
Đurđevača je kasnije, od strane nemačkog mikologa Paul Kummer-a klasifikovao kao Tricholoma gambosum pre nego što je holandski mikolog Marinus Anton Donk (1908 - 1972) reklasifikovao Đurđevaču u Calocibe gambosa....
Jagnjeća sarmica za ĐurđevdanJagnjeća sarmica za Đurđevdan
05. april
Jagnjeći komplet, u kojem su jagnjeća bela i crna džigerica i srce kuvamo dok ne bude gotovo. Ovaj proces traje oko 1 sat, nakon toga sačuvamo bujon. Procedimo i koristimo ga u jelu. Kuvamo iznutrice dok ne omekšaju...
Jagnjeće iznutrice za ĐurđevdanJagnjeće iznutrice za Đurđevdan
01. april
Jagnjeće iznutruce se natope u hladnoj vodu 2-3 sata, da izađe krv. Skuvaju se u ekspres loncu u litar psooljene vode zajedno sa zrnima bibera i pimenta oko 45-50 minuta. Nakon toga se iseku na parčiće, a bujon se procedi...
Poklon pogača za ĐurđevdanPoklon pogača za Đurđevdan
08. jun
Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste. Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga....
Šarena zelena salata za ĐurđevdanŠarena zelena salata za Đurđevdan
15. april
Operemo salate, ocedimo i osušimo listove. Iskidamo na komade, ostavljamo nekoliko listova za ukras. Krastavac i rotkvice isečemo na tanke krugove. Čeri paradajz sečemo na četvrtine. Mladi luk, peršun i sremuš sitno...
Tradicionalna jagnjeća čorba za ĐurđevdanTradicionalna jagnjeća čorba za Đurđevdan
11. feb.
Jagnjeće meso operemo i isečemo na male komade. Prelivamo sa 1.600 ml jagnjećeg bujona ili mlakom vodom i ostavljamo da vri na jakoj vatri. Skupljamo penu rešetkastom kašikom, koja se stvorila po površini. Pirinač potopimo...
Pečenje za Đurđevdan sa zelenišemPečenje za Đurđevdan sa zelenišem
15. okt.
Jagnjeće meso nasecite na krupne komade. U posudu sipajte ulje, dodajte so, alevu papriku, naseckane listove nane, svežeg ruzmarina i mente. Očistite mladi luk i mladi beli luk, sitno ih naseckajte i sipajte ih u posudu...
Pogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljemPogača-potkovica za Đurđevdan sa livadskim zeljem
07. jun
Prosejte brašno, aktivirajte kvasac u polovini toplog mleka sa malo šećera i malo brašna. Umutite jaje i belance od drugog, a žumance odvojite za premazivanje. Izmerite kiselo mleko i u njega dodajte prstohvat sode, a...
Pečena jagnjetina za Đurđevdan sa začinima i povrćemPečena jagnjetina za Đurđevdan sa začinima i povrćem
28. april
Meso isecite na porcije, operite i osušite pamučnom krpom. Posolite po ukusu i pospite mlevenim miksom bibera. Rukama utrlajte so i biber u meso. U odgovarajućoj dubokoj posudi pomešajte alevu papriku, brašno, pivo i maslinovo...
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)
04. jun
Zbog svog lepog izgleda, biljka se često definiše kao cveće – ima izdužene listove koji su veoma slični listovima đurđevka. Cvetovi biljke takođe podsećaju na đurđevak, ali se često porede sa dremovcem....
Kako se puni jagnje - korak po korakKako se puni jagnje - korak po korak
03. januar
Tradicije u našoj zemlji nalažu da na Uskrs i Đurđevdan pripremimo pečeno punjeno jagnje....
Koliko vremena se peče jagnjetina?Koliko vremena se peče jagnjetina?
05. maj
Po običaju, jagnje za Uskrs i jagnje za Đurđevdan može se peći celo – tj. jagnje mora biti veoma dobro očišćeno, začinjeno i pečeno na veoma niskoj temperaturi tokom celog dana....
20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje20 tipičnih jela iz bugarske kuhinje
24. nov.
Jagnjeća sarma Za Đurđevdan se pravi jagnjeća sarma....
Spasovdan - srećan praznik pekarima i poslastičarimaSpasovdan - srećan praznik pekarima i poslastičarima
02. januar
Hleb se mesi i kada su veliki crkveni praznici - Badnje veče, Božić, Đurđevdan, a među njima je, naravno, i Spasovdan....
Finese za ukusnu pečenu jagnjetinuFinese za ukusnu pečenu jagnjetinu
18. april
Na Uskrs i Đurđevdan skoro da je obavezna jagnjetina na stolu, ali to su samo važni praznici na koje tradicionalno jedemo ukusnu pečenu jagnjetinu....
Pogodni prilozi za jagnjeće pečenjePogodni prilozi za jagnjeće pečenje
29. feb.
Izuzetno su relevantne za đurđevsku trpezu, a i za ostalo vreme kada vam se jede pečeno jagnje. Sveža zelena salata Poslužiti đurđevdansku jagnjetinu bez zelene salate na vašem stolu je prava „blasfemija“....
Najbolji izvori cinkaNajbolji izvori cinka
22. maj
Crveno meso Jagnjeće meso se na našoj trpezi nalazi uglavnom na Uskrs i Đurđevdan, a veoma je bogato cinkom. Ne potcenjujte tipičnu poslasticu od iznutrica jagnjeta, jer jagnjeća džigerica sadrži dosta cinka....
Sremuš - super hrana prolećaSremuš - super hrana proleća
27. jun
Veoma je važno dobro poznavati biljku ako se sami odlučite za branje divljeg belog luka, jer je njegovo lišće veoma slično otrovnom đurđevku....
Kako da uklonimo miris jagnjetine?Kako da uklonimo miris jagnjetine?
09. nov.
Jagnjeće meso ima široku upotrebu u arapskoj i mediteranskoj kuhinji, dok se u našoj nekako zanemaruje i jedino vreme kada zaista volimo da pojedemo jagnjetinu je maj mesec i čuveno Pečeno jagnje za Đurđevdan....
Bakina jagnjeća kurban čorbaBakina jagnjeća kurban čorba
30. maj
Po starom narodnom običaju, za Đurđevdan, osim pečenog jagnjeta, na trpezi treba da bude mladi luk, beli luk, nana, salata, pogača, vino i dobro raspoloženje....
Kukureč iz rerne - grčko tradicionalno predjeloKukureč iz rerne - grčko tradicionalno predjelo
08. jun
Grci su izmislili neobično tradicionalno predjelo, priprema se najviše za Uskrs i Đurđevdan, ukusno je i kad je toplo i kad je hladno....
Punjeno đurđevdansko jagnje, pečeno u pećiPunjeno đurđevdansko jagnje, pečeno u peći
03. nov.
Za moju porodicu, Đurđevdan je praznik koji naas je uvek okupljao više od 50 godina. U prošlosti, zato što je moja baka imala svoj lični praznik, a sada kada nje više nema, kako bismo nastavili tradiciju....
KaljužnicaKaljužnica
11. april
U prošlosti je u nekim delovima Balkana postojao ritual da ujutru rano na Đurđevdan devojke i momci, mlade obilaze livade i beru kopitnjak, kao i druge korisne biljke....
Kako da napunimo jagnje?Kako da napunimo jagnje?
10. feb.
Bugarska tradicija nalaže da na Uskrs i Đurđevdan na trpezi mora da bude punjeno pečeno jagnje. Tako je bar godinama bilo, posebno u selima gde su se životinje držale u svakoj kući. Sada su stvari drugačije....
DremovacDremovac
13. jul
Poznat je i kao dokoljen, bela ljubičica, đurđevska, letnja močvarna kapa itd. Lukovica dremovca je kratko-jajolika, prečnika 2-3 cm, sa sivkastim ili smeđim omotačem starih listova....