Smokve su voće koje se relativno lako ljušti. Najbolje je to učiniti kada su zrele i sveže.
Nakon pažljivog pranja, postupakljuštenja smokava je sledeći:
Voće se hvata na način koji vam odgovara. Drugom rukom odlomite dršku (ako postoji). Kožica se lagano povlači do vrha ploda i tako se uklanja.
Zatim ponovo uhvatite drugi deo kore sa strane drške. Ponovo se skida na isti način.
Voće se stavlja u posudu i nastavlja se sa sledećim plodom. Nakon nekoliko pokušaja, se postiže rutina i proces ljuštenja smokve postaje jednostavan.
Može se i improvizovati. Uz malo strpljenja, dobijate savršeno cele i dobro očišćene smokve.
Postoji i opcija u kojoj uklanjamo samo deo duž drške. Tako fini i korisni deo ostaje za konzumaciju.
Viđali smo i male suve smokve koje su oljuštene, ali imaju drške. Za postizanje ovog efekta može se koristiti alat. Koža se uhvati odmah ispod drške i povuče do vrha ploda.
Kore smokve su korisne i ukusne i mogu se ljuštiti samo ako to recept zahteva. Oljuštene smokve se mogu odmah koristiti.
One se, kao i neoljuštene smokve, mogu koristiti u ukusnim receptima za kolače od smokava, džem od smokava ili druge poslastice od smokava.
Komentari