Pirinač je jedan od osnovnih sastojaka mnogih i najrazličitijih jela. On je bio korišćen za hranu još pre 10 000 godina.
Prednosti blanširanog pirinča
Blanširani pirinač ima mnogo dobre hranljive kvalitete i ne slepljuje se. Ne kuva se brže od običnog pirinča. Njegovo kuvanje oduzuma malo više vremena, ali uprkos tome korisniji je od običnog pirinča.
Prilikom procesa blanširanja pirinča vitamini i minerali koji su sadržani u omotaču pirinča odlaze u zrna.
Pripremanje blanširanog pirinča
U principu, pirinač koji je blanširan kuva se otprilike 20 minuta. Njegov način pripreme ni po čemu se ne razlikuje od onog kod običnog pirinča.
Šolja blanpiranog pirinča se stavlja u 2 šolje ključale vode u kojoj ima prstohvat soli. Nakon toga treba da szavite poklopac posude u kojoj kuvate pirinač i ringla se smanjuje na najniži stepen.
Treba da pratite vreme kada se kuva pirinač od vremena kada voda provri.
Ako želite da smanjite vreme kuvanja blanširanog pirinča na pola, treba da ga namočite u toplu vodu na otprilike 30 minuta.
Ako je blanširani pirinač gotov, on treba da bude mekan. Čak i da je prekuvan, zrnca ostaju cela.
Blanširani pirinač je savršen za pripremanje glavnih jela sa pirinčem i garnirunzima.
Pogledajte još ukusne predloge koje možete da pripremite sa blanširanim pirinčem:
- ukusno pile sa pirinčem;
- posni pirinač u rerni;
- salate sa pirinčem;
Komentari