Da bi ste napravili kvas za hleb od spelte potrebno nam je 35 g integralnog brašna od spelte – mlevenog i 50 ml izvorske vode. Ova dva sastojka pomešajte u staklenoj tegli drvenom kašikom i ostavite smesu na sobnoj temperaturi 1 dan.
Smesa treba da liči na gustu bozu. Sledećeg dana treba dodati još 35 g brašna i 50 ml vode i ponovo dobro promešati.
Trećeg dana morate baciti polovinu smese i dodati još 35 g brašna i 50 ml vode. Četvrtog dana proveravate da li je kvas gotov i ako nije, pola smese ponovo bacate i dodajete još 35 g brašna i 50 ml vode.
Ponavljajte ovaj korak dok ne dobijete gotov hlebni kvas.
Da li je kvas dobar, znamo po nastalim šupljinama i mehurićima, kao i po mirisu kisele boze.
Ovaj postupak može trajati šest ili sedam dana, a ako je jako toplo, kvas se može napraviti za 2 dana.
Važno je da ne mešate smesu dok stoji. Mešajte je samo kada dodajete brašno i vodu.
Od ovako pripremljenog kvasa možete umesiti ukusni hleb od spelte i razne vrste zdravog hleba.
Komentari