bonapeti.rs»Saveti»Kako se radi sa kvascem za sir

Kako se radi sa kvascem za sir

G. ValchevaG. Valcheva
Početnik
6
Kako se radi sa kvascem za sir

Proizvodnja sira je komplikovan proces sa mnogo faktora, koji utiču na krajnji proizvod. Kvasac je veoma važna komponenta koja obavezno prisustvuje.

Kvasac za sir daje ukus i teksturu proizvoda za vreme sazrevanja, a takođe može da utiče na boju i aromu.

Sazrevanje sira

Metoda sazrevanja prolazi kroz nekoliko etapa. Mašine za proizvodnju sira kontrolišu temperaturu i relativnu vlažnost dozvoljavajući pojavu buđi.

Buđ je slična kvascu po tome što su i jedno i drugo gljive, ali buđ raste u mnogoćelijskim filamentima dok kvasac raste u jednoćelijskim. Sazrevanje sira može da bude površinsko ili unutrašnje. Kvasac za sir se koristi u procesu površinsko zrenja nekih sireva.

Površinski sazreli sirevi

Kod ovih vrsta sireva sazreva kora. U sazrevanju osećaju bakterije, kvasne gljivice i buđ. Površinski sazreli sirevi su često meki i kao što smo utvrdili, kod njihove tehnike proizvodnje učestvuje kvasac za sir. Njegova uloga je veoma važna za stvaranje kvasca koji obezbeđuje ukus, teksturu i boju.

Na primer kvasa može da da crvenu boju nekim sirevima. Kvasac daje aromu, pomaže u formiranju rupa u siru, kao kod kamembera.

Neki kvasci čak neutrališu pH kako bi poboljšali uslove za rast gljivica. Ako ste odlučili da pravite sir, prvo treba da istopite kvasac u čistoj vodi i nakon toga da ga dodate.

Ne zaboravite da uzmete dodatno mlu flašicu spreja kako biste mogli da naprskate istopljeni kvasac po siru.

A sa već gotovim vašim sirom ne propustite da napravite neki ukusan pečeni sir, da iznenadite svoje goste pohovanim sirićima ili pak da pripemite ukusan namaz sa sirom. Sa svim ovim receptima garantovano ćete polizati prste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji