Prhko testo ovih dana sve više domaćica koristi u različite svrhe. Prilično se lako priprema i ne morate čekati da naraste kao obično testo.
Od prhkog testa mogu da se spremaju i slatki i slani proizvodi, od torti do raznih pita.
Jedna od najvažnijih stvari koje treba znati o pripremanju prhkog testa je da svi sastojci za njega treba da budu hladni.
Brašno mora biti suvo. Proizvodi od prhkog testa treba da se peče u suvom plehu. Pre nego što pređemo na pečenje, testo moramo premazati žumancem. Proizvodi sa ovim testom se peku na temperaturi od 220 do 250 stepeni.
Razvijanje testa se obavlja samo u jednom pravcu.
Pripremanje prhkog testa
Potrebne namirnice:
Brašno - 300 g
Sveže mleko - 30 g
Maslac - 150 g
šećer u prahu - 70 g
So - 1 prstohvat
Način pripreme:
Prosejte brašno u posudu, dodajte so i šećer u prahu. Dodajte maslac isečen na kockice.
Prstima trljajte namirnice dok ne dobijete mrvice. Umesite mrvičasto testo, pokrijte ga prozirnom folijom i stavite u frižider na 30 minuta da se stegne.
Od ovog trenutka ostavljamo vama improvizaciju u upotrebi testa, ali ćemo vam i pomoći sa nekim idejama za:
- voćnu pitu;
- slanu pitu.
Komentari