Mnogi ljudi ne znaju kako da naprave ukusno prhko testo od kojeg će se peći kolači i čajni keksići. Reći ćemo vam kako se to radi, da istovremeno postane hrskavo i da se topi u ustima.
Sastav prhkog testa obično uključuje brašno, maslac, jaja, šećer i so. Veliki deo maslaca i šećera čine ovo slatko testo prhkim (peskovitim), koje je zbog toga i dobilo svoje ime. Ponekad se koristi francuska reč saber, od koje i potiče reč pesak.
Recept za prhko testo
Sastojci:
250 g brašna
150-200 g maslaca na sobnoj temperaturi
100 g finog šećera ili šećera u prahu
2 žumanca ili 1 celo jaje
prstohvat soli
Način pripreme:
Kombinujte mekani maslac, šećer i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete strutkuru paste. To možete učiniti i mikserom. Ne povećavajte količinu maslaca.
Dodajte žumance ili jaje na sobnoj temperaturii promešajte. Prosejte brašno na radnu površinu i napravite rupu u sredini. U sredinu stavite mešavinu od maslaca. Skupite brašno sa ivica i mesite dok ne dobijete testo, sakupljeno u kuglu. Testo se može pripremiti i kuhinjskim robotom.
Kada se svi sastojci sjedine, testo 3-4 puta premesite rukom. Ne mesite predugo.
Umotajte testo u providnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Zatim ga izvadite i koristite za pravljenje kolačića i keksa. Pečenje kolača od prhkog testa treba bi da bude na temperaturi od 180-200 stepeni.
Napomene:
Umotano u foliju, testo se može čuvati u frižideru nedelju dana. U zamrzivaču će ostati upotrebljivo do 3 meseca.
Da biste napravili čokoladno testo, zamenite 30 g brašna tamnim kakao prahom bez šećera.
Za testo od orašastih plodova dodajte mešavini maslaca i šećera pola čaše sitno mlevenih oraha i 1-2 kašike šećera.
U prhko testo možete dodati vanilu, cimet, muškatni oraščić, narendanu koru limuna ili pomorandže.
Komentari