Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema ceđeno kiselo mleko?

Kako se priprema ceđeno kiselo mleko?

Vili NaidenovaVili Naidenova
Početnik
3
Kako se priprema ceđeno kiselo mleko?

Da biste napravili lepo, gusto i ukusno ceđeno kiselo mleko, preporučujemo da ga napravite od domaćeg kiselog mleka. Domaće kiselo mleko je vrlo lako napraviti. Kupite domaće sveže mleko, prokuvajte ga i sačekajte da se ohladi do stepena da možete da uronite prst unutra a da vas ne opeče. Sipajte mleko u velike tegle i stavite malo kiselog mleka u teglu koje će pokrenuti proces kiseljenja mleka (preuzeto od nekog ko ima domaće kiselo mleko).

Dobro je da i kiselo mleko kao aktivator bude od domaćeg mleka, a ne iz prodavnice, jer, da se razumemo - u njemu jedva da ima živih bakterija. Probao sam i sa kupljenim, ali mleko ne bude isto.

Tako imamo prokuvano i ohlađeno mleko u teglama, kiselo mleko u čaši na sobnoj temperaturi (za jednu teglu 1 kašika mleka).

Stavite 1 kašiku kiselog mleka u svaku teglu, dobro promešajte i zatvorite teglu. Umotajte tegle u ćebe, zagrejte ih i ostavite tako celu noć. I gotovi ste, ujutru imate domaće kiselo mleko, koji čuvate u frižideru.

Da biste iscedili kiselo mleko, biće vam potrebna čista gaza. U dublju posudu stavite gazu u dva sloja, tako da krajevi vire. Sipajte kiselo mleko u gazu i vežite u čvor, ali ne čvrsto. Ostavite mleko da slobodno visi u posudi, ali nemojte da previše stežete i ne pritiskajte. Gaza sa kiselim mlekom mora slobodno da visi 24 sata tako da sama težina tečnosti u mleku prođe kroz gazu.

Za 24 sata imaćete divno ceđeno kiselo mleko, sa kojim možete napraviti punomasnu i ukusnu salatu Snežanku. Naravno, možete da napravite ceđeno kiselo mleko od mleka kupljenog u prodavnici. Da biste to uradili, izaberite najmasnije kiselo mleko i ponovite ceo postupak sa gazom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji