Razlike u različitim stepenima pečenja mesa su u unutrašnjoj temperaturi mesa, boji unutrašnjosti, spoljašnjoj boji, sočnosti i čvrstoći na dodir.
Neki od najukusnijih komada mesa, pretvorenih u šnicle, su oni koji su srednje pečeni ili medium, kako se to na engleskom kaže, a opšte je prihvaćen termin. To je zato što ako duže spremate šniclu, ona postaje tvrđa i suvlja.
A ove srednje pečene šnicle ostaju sočne. Njihova unutrašnjost je uglavnom suva - sa blagim prizvukom roze i bez crvene boje u sredini.
Unutrašnja temperatura mesa je oko 60-65 stepeni. Kada se pripremaju šnicle, u meso ne treba ubacivati termometar kako bi se sprečilo da iz njega iscuri sok.
Takođe ne treba da ih sečemo nožem da bismo proverili boju mesa, jer će sokovi ponovo nestati.
Najbolji način da utvrdimo da li smo dostigli željeni stepen pripremljenosti mesa jeste da ga pritisnemo prstom tačno u sredinu – trebalo bi da ima elastičnu strukturu.
Uglavnom, srednje kuvane šnicle se peku u tiganju 4-7 minuta sa svake strane, u zavisnosti od debljine mesa, nakon čega se ostavljaju da odmaraju.
Za više tematskih ideja, pogledajte ove kolekcije sa:
Komentari