Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Kako se pravi Bešamel sos za lazanju?

Bešamel sos je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih soseva za pripremu u evropskoj kuhinji uopšteno gledajući. Bilo da se radi o pripremi lazanja ili bilo koje druge vrste jela koje zahteva pripremanje bešamel sosa, metod je isti.

Potrebna su tri glavna sastojka - maslac, brašno i sveže mleko. Odvojeno, kao začini obavezni su so, beli biber, a ne crni biber i muskatni oraščić.

Hajde da vidimo kako se pravi bešamel sos za lazanje.

Priprema namirnica za bešamel sos

Ovaj sos se pravi na bazi takozvanog "Ru" u kulinarstvu, a to je brašno prženo na maslacu. Francuzi to tako nazivaji i to je termin koji su svi prihvatili. Svi sosevi i jela mogu se zgusnuti ovom bazom, a ne samo Bešamel.

Osnovni recept za bešamel sos, koji se takođe pravi prilikom spremanja lazanje:

Neophodni proizvodi: 80-100 g maslaca, 2 kašike brašna, oko 500 ml svežeg mleka, so, beli biber, muškatni oraščić

Način pripreme:

1. Na dno posude u kojoj ćete praviti bešamel sipajte nekoliko kapi ulja i dodajte maslac. Ostavite da se istopi;

2. Zatim dodajte brašno i pržite ga do zlatne boje;

3. Zatim dodajte mleko. Ovde možete skinuti posudu sa vatre i dodati mleko da biste zaustavili proces kuvanja i izbegli grudvice. Kada se dobije jednolična smesa, posudu vratite na šporet i kuvajte dok se sos ne zgusne – oko 1 minut. Zatim možete začiniti sos.

Postoji nekoliko načina da napravite Bešamel:

- Mleko možete prethodno prokuvati i u njega dodati uprženo brašno;

- Mleko možete zagrejati i postepeno dodavati u brašno uz stalno mešanje;

- Mleko možete dodati hladno, ali to će produžiti vreme kuvanja.

Sremljeni Bešamel sos možete koristiti u ukusnim receptima za:

- Grčka musaka;

- Zapečena jela od krompira.

- Punjene paprike sa sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni