Bešamel sos je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih soseva za pripremu u evropskoj kuhinji uopšteno gledajući. Bilo da se radi o pripremi lazanja ili bilo koje druge vrste jela koje zahteva pripremanje bešamel sosa, metod je isti.
Potrebna su tri glavna sastojka - maslac, brašno i sveže mleko. Odvojeno, kao začini obavezni su so, beli biber, a ne crni biber i muskatni oraščić.
Hajde da vidimo kako se pravi bešamel sos za lazanje.
Priprema namirnica za bešamel sos
Ovaj sos se pravi na bazi takozvanog "Ru" u kulinarstvu, a to je brašno prženo na maslacu. Francuzi to tako nazivaji i to je termin koji su svi prihvatili. Svi sosevi i jela mogu se zgusnuti ovom bazom, a ne samo Bešamel.
Osnovni recept za bešamel sos, koji se takođe pravi prilikom spremanja lazanje:
Neophodni proizvodi: 80-100 g maslaca, 2 kašike brašna, oko 500 ml svežeg mleka, so, beli biber, muškatni oraščić
Način pripreme:
1. Na dno posude u kojoj ćete praviti bešamel sipajte nekoliko kapi ulja i dodajte maslac. Ostavite da se istopi;
2. Zatim dodajte brašno i pržite ga do zlatne boje;
3. Zatim dodajte mleko. Ovde možete skinuti posudu sa vatre i dodati mleko da biste zaustavili proces kuvanja i izbegli grudvice. Kada se dobije jednolična smesa, posudu vratite na šporet i kuvajte dok se sos ne zgusne – oko 1 minut. Zatim možete začiniti sos.
Postoji nekoliko načina da napravite Bešamel:
- Mleko možete prethodno prokuvati i u njega dodati uprženo brašno;
- Mleko možete zagrejati i postepeno dodavati u brašno uz stalno mešanje;
- Mleko možete dodati hladno, ali to će produžiti vreme kuvanja.
Sremljeni Bešamel sos možete koristiti u ukusnim receptima za:
- Grčka musaka;
- Zapečena jela od krompira.
- Punjene paprike sa sosom.
Komentari