Saralija je uvijena pita sa orasima i šećernim sirupom (možete da dodate i ratluk).
Kako uviti saraliju - pogledajte više u sledećim redovima:
Razvaljajte kore za pitu ili filo testo (oko 16 listova), savijajući svaku koru po dužini na pola. Lagano premažite kore sa oko jednim paketićem otopljenog maslaca i pospite sa 1-2 kašike fila. Svaku koru umotajte na tanku oklagiju, spojite dva kraja i izvadite oklagiju.
Skuvajte šećerni sirup od 2 šolje smeđeg šećera i 2 šolje vode u manjoj šerpi, pa sklonite sa ringle, dodajte 2 kašike soka od limuna, vanilu i ostavite da se ohladi.
U posudi pomešajte oko šaku mlevenih oraha, šoljicu smeđeg šećera, prezle, rendanu jabuku i komadiće ratluka (ovo je primer nadeva za punjenje saralija). Umotane saralije presecite na pola po sredini.
Pripremljene rolovane saralije poređajte u podmazan pleh obložen papirom za pečenje.
Odozgo ih premažite maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni dok ne porumene. Izvadite ih iz rerne i prelijte ih ohlađenim šećernim sirupom. Ostavite da upiju sirup preko noći pre serviranja.
Pogledajte i naše predloge za:
- slatku pitu;
- baklave;
- turske poslastice.
Komentari