Soja sos je jedan od najčešće korišćenih soseva u kulinarskom svetu. Istorija ovog sosa potiče iz Kine od pre više hiljada godina.
Budisti su u početku pronašli upotrebu soje tako što su od nje pripremali začin. Kasnije im je dozvoljeno da konzumiraju meso i soseve od nje. Tako je nastala ideja o soja sosu, koja danas dobija sve veću popularnost.
Šta sadrži kvalitetan soja sos i kako ga razlikovati?
Kvalitetni tradicionalni soja sos sadrži soju, vodu, so i pšenicu. Pre svega, ne sadrži nikakve dodatne aditive.
Drugi indikator na koji treba da obratite pažnju su informacije na etiketi. U sastavu soja sosa, količina proteina je najvažnija. Pravilo kvalitetnog sosa kaže da je veća količina proteina jasan znak nutritivne vrednosti sosa.
Takođe je preporučljivo da izbegavate kupovinu soja sosa, koji sadrži više od četiri glavne komponente.
Sosevi koji su dostupni na tržištu sadrže po 5-7 sastojaka, koji ukus soja sosa značajno razlikuju od prirodnog tradicionalnog recepta.
Drugi indikatori koje možete koristiti su boja, ukus i miris sosa.
Dok se ukus i miris ne mogu osetiti pre kupovine, boja može poslužiti kao vodič.
Trebalo bi da bude tamno smeđe ili tamno žute boje. Međutim, tamnocrveni sosevi, koji teže crnoj boji, su široko rasprostranjeni. Morate biti posebno oprezni sa ovim bojama, jer su ove boje najverovatnije posledica dodatih kiselina ili drugih vrsta aditiva.
Nakon što ste odabrali kvalitetne proizvode, obavezno pogledajte naše predloge za jednostavna jela sa soja sosom.
Komentari