Ako imate veliki rod jabuka i, uprkos tome što ih poklanjate prijateljima i ostavljate sveže za čuvanje i jelo, još uvek imate dosta jabuka, verovatno se pitate šta da napravite od njih.
Ponudićemo vam nekoliko ideja sa mnogo jabuka koje imate.
Ideje za konzerviranje jabuka
Dakle, šta možete učiniti sa puno jabuka:
- Sok od jabuke (nektar);
- Kompot od jabuka;
- Slatko od jabuke;
- Vino od jabuke;
- Jabukova rakija;
- Pektin od jabuke;
- Smrznute sveže jabuke;
- Pire od jabuke;
- Sir od jabuke.
Možda spisak nije potpun. Ako imate još ideja - podelite ih!
A ako i dalje želite da imate sveže jabuke duže, evo nekoliko opštih saveta za njihovo skladištenje:
Čuvanje jabuka
- Mesto: potreban vam je poseban podrum ili ostava za dugotrajno skladištenje jabuka (ne skladištite ih zajedno sa krompirom, šargarepom i drugim povrćem);
- Temperatura i vlažnost: optimalna temperatura za čuvanje jabuka zimi je oko 0°C (min. -1°C, mak. +5°C). Relativna vlažnost vazduha - 85-90%;
- Rok trajanja: jesenje sorte - oko 2 meseca na temperaturi od 0 °C, zimske sorte - od 4 do 7 meseci;
- Izgled jabuka: plodovi moraju biti bez najmanjih oštećenja, crvi, drška mora biti neoštećena. Poželjno je sačuvati prirodni voštani premaz na plodu;
- Sortirajte ih po sorti i veličini: čuvajte jabuke svake sorte u odvojenim kutijama, takođe sortirajte jabuke po veličini;
- Kontejneri i konstrukcije za skladištenje: na policama (najbolje sa fiokama radi lakšeg pregleda voća. Jabuke stavite u 1 red i tako da se ne dodiruju), u drvenim gajbama (voće stavljajte veoma pažljivo, da se ne stvore oštećenja i udubljenja ), u drvenim kontejnerima, kartonskim kutijama. Pričvrstite etiketu sa podacima o sorti jabuka i datumu skladištenja jabuka na kutije na rafove na policama.
Ako se pridržavate naših saveta, imaćete mnogo vremena da pripremite vašu omiljenu pitu od jabuka ili mafine od jabuka za svoje najmilije.
Komentari