Bujon se uglavnom priprema od kostiju životinja i povrća zajedno sa toplom vodom i raznim začinima. Za bujon se najčešće koriste šargarepa, celer, luk, pečurke i beli luk. Osim što se kuva sa njim, može se piti i direktno.
Dobro je znati da domaći bujon može da se čuva oko nedelju dana u frižideru ili do mesec dana u zamrzivaču.
Evo jednostavnog recepta za domaći bujon od ćuretine koji je relativno jednostavan i veoma ukusan.
Potrebni proizvodi:
Oko 1 kg ćurećih kosti ili 2 ćureća bataka
oko 1/2 veze svežeg peršuna
3 šargarepe - oljuštene i iseckane
1 i 1/2 glavica crnog luka - iseckane na kockice
1/2 šolje celera - isečen na kockice
2 lovorova lista
1/2 kašičice crnog bibera u zrnu
malo maslinovog ulja ili ulja za prženje
Način pripreme:
Zagrejte mast u šerpi na srednjoj vatri i lagano propržite povrće. Dodajte vodu,
CDodajte ćureće kosti i začine. Voda treba da pokrije sve.
Kada proključa, na površini ćurećeg bujona će se formirati pena koju treba da sklonite.
Kada bujon provri, smanjite vatru i kuvajte oko 2,5 sata.
Po potrebi dodajte malo vode. Ako želite da bude koncentrovaniji, ne treba dodavati vodu.
Kada je ćureći bujon gotov, sklonite ga sa vatre i procedite pomoću cediljke.
Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Tamo možete ćureći bujon čuvati najviše nedelju dana.
Komentari