Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi bujon od ćuretine?

Kako se pravi bujon od ćuretine?

IskraIskra
Pomoćnik kuvara
937
Kako se pravi bujon od ćuretine?

Bujon se uglavnom priprema od kostiju životinja i povrća zajedno sa toplom vodom i raznim začinima. Za bujon se najčešće koriste šargarepa, celer, luk, pečurke i beli luk. Osim što se kuva sa njim, može se piti i direktno.

Dobro je znati da domaći bujon može da se čuva oko nedelju dana u frižideru ili do mesec dana u zamrzivaču.

Evo jednostavnog recepta za domaći bujon od ćuretine koji je relativno jednostavan i veoma ukusan.

Potrebni proizvodi:

Oko 1 kg ćurećih kosti ili 2 ćureća bataka

oko 1/2 veze svežeg peršuna

3 šargarepe - oljuštene i iseckane

1 i 1/2 glavica crnog luka - iseckane na kockice

1/2 šolje celera - isečen na kockice

2 lovorova lista

1/2 kašičice crnog bibera u zrnu

malo maslinovog ulja ili ulja za prženje

Način pripreme:

Zagrejte mast u šerpi na srednjoj vatri i lagano propržite povrće. Dodajte vodu,

CDodajte ćureće kosti i začine. Voda treba da pokrije sve.

Kada proključa, na površini ćurećeg bujona će se formirati pena koju treba da sklonite.

Kada bujon provri, smanjite vatru i kuvajte oko 2,5 sata.

Po potrebi dodajte malo vode. Ako želite da bude koncentrovaniji, ne treba dodavati vodu.

Kada je ćureći bujon gotov, sklonite ga sa vatre i procedite pomoću cediljke.

Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Tamo možete ćureći bujon čuvati najviše nedelju dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji