Svi smo videli italijanski sir mocarela. Međutim, da li znamo koji je način proizvodnje i od kog mleka se pravi?
Ako ne znate, onda ćete u ovom savetu saznati.
Mocarela je italijanski mlečni proizvod koji je tipa pasta filata. Mocarela potiče iz južne Italije, a vekovima se proizvodi i u centralnoj Italiji.
Danas se ovaj sir pravi širom Italije, ali i u nekim drugim zemljama. Za proizvodnju mocarele najčešće se koristi bivolje ili kravlje mleko.
Godišnje se izveze više od 100.000 tona mocarele, što ga svrstava među tri najvrednija italijanska sira posle Grana Padano i Parmiđano Ređano.
Nije jasno koje je tačno poreklo ovog mladog sira. Međutim, njegova istorija je veoma duga. Dok nisu došle železnice, mocarela se proizvodila u malim količinama jer je morala da se jede sveža.
Takođe se konzumirala samo na mestima gde je napravljena. Jedno od prvih svedočanstava o poreklu mocarele napisao je Plinije Stariji, koji je u svojoj knjizi Prirodna istorija pomenuo sir pod nazivom Campo Cediccio.
Ako imate parče mocarele u frižideru, nemojte čekati da odleži, već brzo napravite:
- predjela sa mocarelom;
- sendviči sa mocarelom;
Komentari