Keleraba nije među najomiljenijim jesenjim vrstama povrća, ali nećete pogrešiti ako je uvrstite u svoj jelovnik, jer je veoma korisna za organizam. Ako odlučite da to uradite, verovatno ćete se suočiti sa problemom da je teško oguliti kelerabu. Daćemo vam nekoliko ideja kako da olakšate sebi ovaj posao kako vas ova manipulacija ne bi sprečila da je konzumirate u budućnosti.
Prvo dobro operite kelerabu pod tekućom vodom. Ako je sa stabljikama i listovima, prvo ih otkinite – i one su jestive, ali se retko koriste, pa ih možete baciti ako vam ne trebaju.
Kada imate veliku kelerabu, najmanje 10 centimetara, moraćete da je isečete na četvrtine i uklonite jezgro pre nego što je oljuštite. Da biste to uradili, stavite povrće na veliku dasku za sečenje, držite ga u jednoj ruci, a drugom rukom ga prepolovite kuhinjskim nožem.
Imajte na umu da je spoljašnja koža kelerabe veoma žilava. Uverite se da je čvrsto držite u ruci kako ne bi skliznula tokom sečenja. Isecite kelerabu na četvrtine ako je veća od vaše ruke. Ako je vaša keleraba dovoljno mala da stane na dlan, možete preskočiti ovaj korak.
U središtu kelerabe je tvrdo unutrašnje jezgro. Želite da ga uklonite pre kuvanja. Koristite oštar vrh noža da izrežete unutrašnje jezgro svake četvrtine. Ako imate manju kelerabu, možete ostaviti jezgro u povrću. Omekšaće dok se kuva.
Nakon toga sledi ljuštenje čvrstog spoljašnjeg sloja kelerabe. Nije preporučljivo raditi sa ljuštilicom, jer je kora prilično gruba. Na svakoj četvrtini kelerabe primetićete da gornji i donji deo imaju debelu, drvenastu stabljiku. Isecite ove delove nožem. Tako će se delovi kelerabe lakše oljuštiti. Ove stabljike su veoma čvrste i nisu jestive. Neće omekšati kada se kuvaju.
Čak i kod malih keleraba, kora može biti previše čvrsta. Koristite nož da polako i pažljivo isečete spoljni sloj. Ovaj korak će zahtevati dosta manipulacije nožem.
Znaćete da ste završili sa ljuštenjem kada cela lukovica postane skoro bela. Uvek budite izuzetno oprezni kada koristite nož. Secite polako i dalje od prstiju i tela da biste izbegli povrede.
Možete koristiti ljuštilicu za povrće da uklonite dodatnu koru koju je veći nož možda propustio. Možda ćete videti preostalu zelenu koru (ili ljubičastu, u zavisnosti od boje kelerabe koju ste izabrali). Ovo se može ukloniti pomoću oštre ljuštilice za povrće.
Pogledajte još:
- ukusni recepti za kelerabu;
- kako ostati zdrav zimi uz kelerabu;
- tanak struk sa kelerabom.
Komentari