Bonapeti.rs»Saveti»Kako se usoljava skuša?

Kako se usoljava skuša?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako se usoljava skuša?

Usoljavanje skuše nije nimalo teško i odličan je način da pripremite ukusno predjelo za rakiju i votku i da počastite njime prijatelje i porodicu. Međutim, za uspeh nije najvažnija tehnologija, već kvalitet ribe koju nameravate da usolite.

Skuša mora biti potpuno sveža, bez mehaničkih oštećenja kože i mišića, bez nadutog stomaka i zamućene rožnjače očiju. Treba je dobro očistiti vodom iz slavine ili morskom vodom, nakon čega treba ukloniti škrge i unutrašnje organe, ali bez sečenja stomaka.

Dobro isperite ribu, pustite da se ocedi, a stomak skuše napunite morskom solju. Ribu poređajte u emajliranu posudu, trbuhom nagore, jednu pored druge i prelijte salamurom sa solju i vodom u razmeri 0,25 g soli na 1 l vode.

Odozgo pritisnute ribe tanjirom i kamenom i ostavite u suvoj i hladnoj prostoriji.

Drugog dana izvadite nastali krvavocrveni slani rastvor i zamenite ga novim, doza oko 200 g soli na 1 l vode. Ponovite postupak 4. i 6. dana. Proces soljenja i sazrevanja ribe traje oko 7-10 dana, nakon čega se usoljena skuša odlaže u tegle od 3 litra napunjene rasolom.

Možete raditi i tzv suvo soljenje skuše. U tu svrhu, nakon čišćenja, riba se napuni morskom solju, stavi na stomak na nekoliko slojeva papira prekrivenog solju, odozgo posipa solju i ostavi u frižideru nekoliko dana (7-8) dok ne upije potreban iznos soli.

Po želji se onda može očistiti od kože i kostiju i začiniti začinima.

Ako volite skušu, isprobajte naše recepte za:

- skuša sa paradajz sosom;

- pečena skuša;

- ili skuša na roštilju;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji