Heljda je izuzetno korisna. Ako želite da napravite mleko od nje, ali ne znate tačno kako da to uradite, čitajte dalje i saznaćete.
Kako napraviti mleko od heljde
Recept za mleko od heljde je sledeći:
Proizvodi koji će vam biti potrebni su 500 g heljde, 700 ml vode i 1 prstohvat soli, 2 komada urme bez koštica;
Priprema mleka od heljde
- Uzimaju se dve posude u koje se sipa po 100 ml vode;
- U jednu činiju stavite heljdu, a u drugu urme, pa ostavite da se namaču 1 noć;
- Nakon stojanja u vodi preko noći, uklonite vodu iz heljde i isperite čistom vodom. Ukloni se i polovina vode iz posude sa urmama;
- U posudi pomešati već opranu heljdu, urme, zajedno sa njihovom vodom, dodati još 500 ml vode i prstohvat soli, pa sve dobro izmešati 1 minut;
- Sve u posudi treba dobro potopiti, ako je nešto van vode, potopite ga špatulom;
- Procedite smešu kroz sitno sito ili platno. Takođe možete koristiti cedilo ili pamučnu krpu. Ispod onoga u šta ćete iscediti smesu treba da stoji posuda za gotovo mleko od heljde.
- Kada dobijete heljdino mleko, treba da ga flaširate i upotrebite u roku od 1 nedelje.
Jedite kašu od heljde za doručak redovno. Ne propustite da saznate koliko je heljda zaista korisna.
Komentari