bonapeti.rs»Saveti»Kako se aktivira soda bikarbona?

Kako se aktivira soda bikarbona?

Rayna_xcxRayna_xcx
Inovator
1621
Kako se aktivira soda bikarbona?

Soda za hleb ili drugim rečima soda bikarbona ima bezbrojne upotrebe u kuvanju i kozmetici. Njene prednosti su brojne jer je potpuno bezbedna za upotrebu i svaka njena primena je bezbedna za ljude. Međutim, u kulinarstvu svaki kuvar mora da zna da je treba aktivirati kako bi se razvio njen potencijal kao sastojak različitih jela.

Soda bikarbona u hemiji je poznatija kao nezasićena natrijumova so ugljene kiseline. U svom normalnom stanju, ona je čvrst, ali da bi bila korisna kao sastojak u kuhinji, mora se aktivirati kiselinom. U zavisnosti od recepta i sastojaka koji se koriste u pripremi jela, aktivatori sode koji se koriste su:

- kiselo mleko (kada se mleko fermentiše, laktoza se pretvara u mlečnu kiselinu zahvaljujući dvema bakterijama koje koristimo za fermentaciju mleka);

- sirće (u svom sastavu sirće sadrži veliku količinu kiseline, a u najgorem slučaju, prema proizvodnji može biti 6+/- % kiseline, što pomaže proces aktivacije sode bikarbone)

- limun (limun je najpoznatije voće citrusne kiseline, koje takođe pomaže u aktiviranju sode bikarbone jer je jaka alkalizirajuća hrana).

Kada se aktivira soda bikarbona obično se koristi kao sredstvo za dizanje u testeninama i proizvodima za kolače.

Za razliku od drugih sredstava za dizanje koja se koriste u pripremi raznih namirnica u prehrambenoj industriji, potrošnja podizača kao što je soda bikarbona ne ugrožava organizam potrošača.

Jedini problem sa sodom bikarbonom je to što se ponekad, kada se koristi veća količina, može javiti jaka aroma već aktivirane sode zbog nastalog hemijskog jedinjenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji