Bonapeti.rs»Saveti»Može li se jesti sirova cvekla?

Može li se jesti sirova cvekla?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Može li se jesti sirova cvekla?

Mnogi ljudi se pitaju da li je moguće jesti sirovu cveklu. Zapravo,cvekla ne samo da može, već se mora konzumirati upravo u sirovom obliku, jer se tokom kulinarske obrade gubi veliki deo njenih korisnih svojstava.

Koren cvekle koji zapravo konzumiramo ima jaku crvenu boju. Može se konzumirati sirova u obliku ukusne salate od cvekle ili u obliku soka od cvekle.

U sirovom obliku, cvekla ima specifičan zemljani ukus koji odbija mnoge ljude. Ali ovo se lako može prevazići pravilnim prelivima. Odlična je ideja da u salatu od cvekle dodate malo soka od limuna i belog luka.

Ljubitelji soka od cvekle iz iskustva znaju da se ne može piti u čistom obliku i obično se razblaži 1:1 sa sveže ceđenim sokom od šargarepe ili sokom od pomorandže.

Naravno, cvekla je izuzetno ukusna i kada se priprema hladni boršč sa cveklom, ali se tada veliki deo betaina koji sadrži uništi.

U sirovom obliku, cvekla je bogata magnezijumom, koji podstiče procese čišćenja jetre, žuči i slezine, kao i stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Sirova cvekla sadrži i saponine koji se bore protiv lošeg holesterola, kao i vitamin U, zahvaljujući kojem se čirevi leče i alergije nestaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji