Pijane trešnje se mogu napraviti od vina, likera ili vodke.
Pijene trešnje uz vino
trešnje - 1 kg
suvo crveno vino - 1 l
šećer - 1/2 šolje
Trešnjama izvadite semenke, prelijte ih vinom i dodajte šećer (po ukusu možete dodati i začine poput cimeta ili vanile).
Stavite na šporet i ostavite da se krčka na tihoj vatri oko 15 minuta. Koristite čim se ohlade.
Pijane trešnje sa likerom
trešnje - 800 g
amaretto liker - 100 ml
šećer - 4 kašike, smeđi
kardamon - 1 mahuna
Operite i uklonite koštice sa trešanja.
U šerpi pomešajte očišćene trešnje, liker, šećer i mahunu kardamona. Stavite na jaku vatru i mešajte svakih nekoliko minuta dok se sirup ne zgusne do konzistencije džema.
Sklonite sa ringle, izvadite mahunu kardamoma i sačekajte da se malo prohladi, povremeno mešajući da se ne napravi kora.
Pijane trešnje sa votkom
trešnje - 1 kg
voda - 250 ml
šećer - 700 g
votka - 250 ml
Trešnje očistiti od koštica, posuti šećerom i preliti sa 250 ml vode.
Promešajte i ostavite u frižideru 1 dan. Zatim prenesite trešnje i sirup u šerpu i stavite na vatru. Dovedite do ključanja i kuvajte 15 minuta. Ohladite na 60 stepeni i dodajte votku. Promešajte i rasporedite pijane višnje u sterilisane tegle.
Možete da dodate pijane trešnje u svoje omiljene deserte: kolače, čizkejk sa trešnjama, pite, mafine, kolače sa trešnjama i bombone.
Komentari