Prokelj je sve popularniji na našoj trpezi. Ako ste nabavili veliku količinu ovog povrća, ili su vam jednostavno odloženi planovi da kuvate prokelj, postoji nekoliko opcija da ga održite svežim.
Evo načina za čuvanje prokelja:
Čuvanje prokelja u frižideru
Optimalna temperatura skladištenja je 3 -5 stepeni. Morate ukloniti donje i potamnele listove sa glavica prokelja, nemojte ih ispirati i stavite ih u porcije u papirne kese.
Prokelj može da ostane svež u odeljku za voće i povrće do 1 mesec.
Čuvanje prokelja u vakum ambalaži
Ako imate aparat za vakumiranje, možete ga koristiti. Da biste to uradili, morate sortirati glavice prokelja, oprati ih i osušiti. Zatim ih spakujte u posebne kese i zatvorite ih.
Rok trajanja u ovom obliku će biti do 3 meseca na temperaturi od 2 do 5 stepeni.
Čuvanje prokelja u zamrzivaču
Ovo je najpoželjniji način čuvanja prokelja tokom zime. Tokom čuvanja ne gubi oblik, boju, ukus i hranljive kvalitete.
Blanširani prokelj čuva se u zamrzivaču do 1 godine.
Može i bez blanširanja. U ovom slučaju, pripremljene glavice prokelja se pakuju u kontejnere, zamrzavaju i čuvaju pod istim uslovima ne više od 6 meseci.
Važno je zapamtiti da kada čuvate prokelj ne treba ga dvaput zamrznuti. Kada kuvate, ne morate da odmrznete prokelj pre kuvanja, on se dodaje u jelo direktno iz zamrzivača.
Kada znate kako da čuvate prokelj, možete da uživate u njegovim ukusnim kvalitetima u bilo kom trenutku i pripremite:
- Prokelj sa ćufticama;
- Zapečeno jelo sa prokeljom;
- Prokelj u air fryer-u;
Komentari