Da biste pripremili kajmak, biće vam potrebno veoma dobro sveže mleko, koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Količina kajmaka zavisiće od kvaliteta mleka.
Od 5 litara prirodnog svežeg mleka može se dobiti do 200 g kajmaka.
Korak 1
Mleko prokuvajte na laganoj vatri, ne pokrivajući ga poklopcem, i još vruće presipajte u male široke posude (oko 300-400 ml).
Korak 2
Postavite posude kompaktno na sto i pokrijte ih gazom. Ostavite da se ohlade i odstoje 14-15 sati.
Korak 3
Za to vreme na površini mleka se formira žućkasti sloj masnoće. Koristeći kašiku, pažljivo prebacite ovaj sloj u posudu ili šerpu. Preostalo mleko se može koristiti za pravljenje kiselog mleka.
Korak 4
Dobijena smesa je heterogena po sastavu: sadrži krem, penu i deblje grudvice. Zbog toga, ovu mešavinu treba umutiti žicom za mućenje dok ne postane glatka.
Korak 5
Da bi kajmak postao potpuno homogen i da bi mogao dobro da se čuva, potrebno je da ga zagrejete.
Stavite šerpu na tihu vatru i zagrejte bez ključanja. Neprekidno mešajte kajmak.
Korak 6
Kajmak sipajte u posudu, prekrijte tanjirom i čuvajte u frižideru. Kajmak je gotov.
Pogledajte takođe zašto aparat za kafu ne pravi penu i kako da napravite savršenu espreso kafu.
Komentari