Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi kajmak?

Kako se pravi kajmak?

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
519
Kako se pravi kajmak?
Fotografije: Hrana za Dushata

Da biste pripremili kajmak, biće vam potrebno veoma dobro sveže mleko, koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Količina kajmaka zavisiće od kvaliteta mleka.

Od 5 litara prirodnog svežeg mleka može se dobiti do 200 g kajmaka.

Korak 1

Mleko prokuvajte na laganoj vatri, ne pokrivajući ga poklopcem, i još vruće presipajte u male široke posude (oko 300-400 ml).

Korak 2

Postavite posude kompaktno na sto i pokrijte ih gazom. Ostavite da se ohlade i odstoje 14-15 sati.

Korak 3

Za to vreme na površini mleka se formira žućkasti sloj masnoće. Koristeći kašiku, pažljivo prebacite ovaj sloj u posudu ili šerpu. Preostalo mleko se može koristiti za pravljenje kiselog mleka.

Korak 4

Dobijena smesa je heterogena po sastavu: sadrži krem, penu i deblje grudvice. Zbog toga, ovu mešavinu treba umutiti žicom za mućenje dok ne postane glatka.

Korak 5

Da bi kajmak postao potpuno homogen i da bi mogao dobro da se čuva, potrebno je da ga zagrejete.

Stavite šerpu na tihu vatru i zagrejte bez ključanja. Neprekidno mešajte kajmak.

Korak 6

Kajmak sipajte u posudu, prekrijte tanjirom i čuvajte u frižideru. Kajmak je gotov.

Pogledajte takođe zašto aparat za kafu ne pravi penu i kako da napravite savršenu espreso kafu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni