Ponudićemo jednostavnu opciju za kuvanje graška iz konzerve. Od njega možete napraviti posnu janiju.
Pre svega, morate odabrati kvalitetan grašak. Konzervirani grašak se kuva veoma brzo i lako. Kuvanje je mnogo manje radno intenzivno od smrznutog ili svežeg graška, jer je konzervirani grašak blanširan i zahteva mnogo manje toplotne obrade.
U odgovarajuću posudu (u srednje veliku šerpu) sipajte 4-5 kašika ulja. Jedan mali luk i dve male šargarepe sitno iseckajte i sipajte u ulje. Povrće propržite dok ne omekša, dodajte pola kašike aleve paprike i do pola posude dolijte vodom.
Nakon što voda provri, posolite po ukusu, otvorite konzervu graška (težine 400-500 g), izlijte sok iz konzerve i sipajte grašak u ključalu vodu.
Posle kuvanja oko 10 minuta, u šerpu sipajte oko 150-200 mililitara soka od paradajza. Ostavite janiju od graška da se krčka još oko 15 minuta i dodajte malo čubra.
Zatim pripremite kašu od brašna od dve kašike brašna i 150 mililitara vode, sipajte u šerpu i dobro promešajte. Sačekajte da brašno zgusne čorbu 4-5 minuta i isključite vatru.
Prijatno!
Konzervirani grašak može se dodati mnogim drugim jelima. Probajte špagete sa graškom, grašak sa krompirom i pirinač sa graškom, svinjetinu sa graškom.
Pogledajte takođe koliko dugo se kuva grašak, kako se kuva ukusni grašak i zašto je korisno da jedemo grašak.