Kolač je vrsta deserta od testa. Omiljen je mnogima i može se kombinovati sa kiselim mlekom ili svežim mlekom, a kombinacija to dvoje postaje fantastična.
Kolač se obično sastoji od:
- jaja
- svežeg mleka ili kiselog mleka
- kakaa
- brašna
- šećera
- malo ulja
- vanile
- oraha ili čokoladnog čipsa po želji
Svi sastojci se izmešaju, sipaju u pleh ili kalup za kuglof, prethodno nauljen i posut brašnom, i stavlja se u rernu da se peče. Po želji se pospe šećerom u prahu ili čokoladom.
A evo kako se rešava pitanje sa okretanjem kolača.
U suštini, ako ga stavite u posudu koja je prethodno nauljena i pobrašnjena da se ne zalepi, okretanje će biti lako.
Kada treba da ga okrenete, postoji jednostavan način.
Vreme za okretanje kolača je nakon što se kolač ispeče i malo ohladi. Ako pokušate da okrenete biskvit koji je upravo izašao iz rerne, postoji velika šansa da će se slomiti i zalepiti za pleh. Dakle, prvo sačekajte 10 minuta da se biskvit ohladi, a zatim pristupite okretanju.
Koristite kuhinjsku dasku ili tanjir i stavite je na vrh kalupa za kolač. Držeći oba dela – dasku za kalup ili pleh, lagano protresite pleh sa kolačem i okrenite je na dasku, tanjir – kolač treba da se skine i da udobno stane u poslužavnik.
I, voila - vaš kolač je okrenut i spreman za prelivanje glazurom, istopljenom čokoladom, šećerom u prahu ili da ga premažite slatkom.
Pogledajte i kako da napravite glazuru za kolač, kako se peče kolač, saznajte ukusne tajne dobrog kolača ili isprobajte naše proverene recepte za domaći kolač.
Komentari