Hrskavi kiseli krastavčići su omiljeni i mladima i starima. Da bi se dobili zaista hrskavi kiseli krastavčići, obično se koristi vinsko sirće ili jabukovo sirće, jer imaju blaži ukus i naglašavaju ukus kiselih krastavaca. Izbor sirćeta je važan uslov za dobar krajnji rezultat.
Vinsko sirće može biti belo ili crveno. Najčešće korišćeno za marinadu je crveno, daje klasičniji ukus.
Jabukovo sirće je takođe savršeno za blago sladak i voćno-kiseli ukus kiselih krastavčića.
Standardna kiselost sirćeta za turšije je 5-6%. Ovaj procenat kiseline pomaže pri pravilnom konzervisanju i hrskavosti krastavčića.
Osim sirćeta, za pripremu hrskavih kiselih krastavčića se dodaju i druge komponente.
So za kiseljenje, poželjno nejodirana, i šećer.
Dodatno se mogu dodati listovi hrasta, trešnje ili ribizle – oni sadrže tanine koji održavaju krastavčiće hrskavim.
Važno je i da su krastavci sveži i čvrsti, a da salamura potpuno prekrije povrće.
Takođe pogledajte koliko soli se stavlja na kisele krastavčiće i naučite koliko dugo se kuvaju kiseli krastavčići.
Komentari