Šnicla je recept sa bogatom kulturnom istorijom širenja. Reč "šnicla"nemačkog je porekla i direktno znači "narezani komad mesa".
Smatra se da je pretpostavljeno poreklo jela austrijsko, ali se šnicla često povezuje sa italijanskom kulturom i Milanom – šnicla na milanski način.
Mnogo često se šnicla još i zove bečka šnicka.
Prvi podaci o pripremi šnicle potiču iz Beča iz 19. veka. Vremenom šnicla je postala popularna širom sveta. U različitim državama poznata je pod različitim imenima i u raznim varijantama. Ono što je zajedničko svim receptima je da je osnova meso. Evo od kojih vrsta mesa se može napraviti šnicla:
Teleće meso za šnicle
Teleća šnicla je poznata pod imenom "Bečka šnicla" i poreklom je iz austrijske kuhinje. Ova vrsta šnicle se priprema od telećeg mesa i obično je veća od drugih vrsta.
Svinjsko meso za šnicle
Šnicle, pripremljene od svinjskog mesa su veoma popularne i mogu se javiti u različitim oblicima i varijantama u mnogim kuhinjama širom sveta.
Pileće meso za šnicle
Pileća šnicla je takođe popularna i često se priprema u savremenom kulinarstvu. Ova vrsta šnicle je lagana i sa niskim sadržajem masti.
Jagnjeće meso za šnicle
U nekim oblastima se prave šnicle od jagnječeg mesa koje se imaju svoj karakteristični ukus.
Šnicle bez mesa
U savremenoj kuhinji veganstvo postaje sve popularnije. U tom kontekstu pojavila se i veganska verzija šnicle bez mesa. Umesto mesa koriste se susam i soja, dok je druga biljna alternativa tofu.
Komentari