Bonapeti.rs»Saveti»Koliko se kalijum sorbata stavlja u kiseli kupus?

Koliko se kalijum sorbata stavlja u kiseli kupus?

Koliko se kalijum sorbata stavlja u kiseli kupus?

Kalijum sorbat je uobičajeni konzervans, koji se koristi u proizvodnji hrane za sprečavanje rasta buđi, kvasca i drugih mikroorganizama. Često se koristi u kiselom kupusu, jelu od fermentisanog kupusa koje je vekovima bilo osnovno u istočnoevropskoj kuhinji.

Međutim, količina kalijum sorbata koji se koristi u kiselom kupusu može da varira u zavisnosti od specifičnog recepta i proizvodnog procesa. Sve u svemu, količina kalijum sorbata dodanog u kiseli kupus je relativno mala i malo je verovatno da će predstavljati zdravstveni rizik za potrošače.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvoljava upotrebu kalijum sorbata kao konzervans za hranu i postavila je ograničenje količine kalijum sorbata koja se može koristiti u prehrambenim proizvodima. FDA utvrđuje da je najviše 0,1% kalijum sorbata bezbedno za upotrebu u prehrambenim proizvodima, a ovo ograničenje važi i za kiseli kupus.

Međutim, većina proizvođača ne koristi maksimalnu količinu kalijum sorbata koju dozvoljava FDA. U stvari, količina kalijum sorbata koji se koristi u kiselom kupusu može veoma da varira, a mnogi proizvođači odlučuju da koriste niže nivoe konzervansa.

Jedan od razloga za to je taj što kalijum sorbat može uticati na ukus i teksturu kiselog kupusa. Upotreba previše kalijum sorbata može dovesti do blago gorkog ukusa i može uticati na teksturu kupusa.

Generalno, količina kalijum sorbata koji se koristi u kiselom kupusu je obično u rasponu od 0,01% do 0,05%. Ova količina je dovoljna da inhibira rast mikroorganizama i spreči kvarenje, a minimizira uticaj na ukus i teksturu kiselog kupusa.

Vredi napomenuti da neki proizvođači kiselog kupusa mogu izabrati da koriste alternativne konzervanse ili metode za produženje roka trajanja svojih proizvoda, kao što su vakuumsko zatvaranje ili pasterizacija. Međutim, kalijum sorbat ostaje popularan konzervans za kiseli kupus i široko se koristi u industriji.

U zaključku, količina kalijum sorbata koji se koristi u kiselom kupusu može da varira u zavisnosti od specifičnog recepta i procesa proizvodnje, ali je tipično u opsegu od 0,01% do 0,05%. Ova količina je znatno ispod maksimalne granice koju je postavila FDA i malo je verovatno da će predstavljati zdravstveni rizik za potrošače.

Pročitajte i zašto je kiseli kupus gorak, koliko soli se stavlja u kiseli kupus i pogledajte koje su koristi od konzumiranja kiselog kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni