U velikom loncu ili ekspres loncu opremljenom ventilom za kontrolu pare, prokuvajte 2/3 lonca napunjenog slanom vodom.
U odgovarajućoj posudi pomešajte so i kim. Dodajte glavu i ravnomerno utrljajte začine po mesu.
Dodajte luk i peršun u ključalu vodu.
Takođe stavite glavu jagnjeta u lonac (ako odlučite da kuvate u loncu).
Čvrsto zatvorite poklopac i kuvajte meso 3 i 1/2 do 4 sata ili dok meso ne omekša i se lako ne odvaja od kostiju.
Proveravajte nivo bujona tokom kuvanja i dodajte još vode ako mislite da je potrebno.
Ako odlučite da kuvate jagnjeću glavu u ekspres loncu, prvo je stavite u njega, prethodno utrljavši kim i so u meso.
Dodajte vodu (napunite lonac do 2/3), luk i peršun. Čvrsto zatvorite poklopac i zavrnite ventil za kontrolu pare. Kuvajte oko 2 sata ili dok meso ne omekša i ne bude lako odvojeno od kostiju.
Pre nego što izvadite jagnjeću glavu, obavezno odvrnite ventil i ispustite paru. Izvadite jagnjeći mozak i jagnjeći jezik iz glave /oljuštite kožu sa jezika/.
Odvojite preostalo meso od kosti glave. Isecite/iseckajte i začinite maslacem, belim lukom u prahu, biberom, alevom paprikom i kuminom, kao i bilo čim drugim po vašem ukusu.
Pogledajte takođe kako da napravite čorbu od jagnjeće glavice ili ukusnu pečenu jagnjeću glavicu.
Komentari