Sočivo je jedno od tradicionalnih bugarskih jela i često se priprema u mnogim bugarskim porodicama. Ali kako se kuva ukusno sočivo, saznaćemo u sledećim redovima. Kao i kod pripreme bilo koje druge hrane, postoje suptilnosti kada je u pitanju sočivo.
1. Prvo, morate biti svesni koja je vrsta sočiva tačno pogodna za kuvanje, jer na tržištu postoji širok izbor vrsta sočiva - crveno, zeleno, crno, smeđe;
- Crveno sočivo se kuva veoma brzo i najčešće se koristi u nacionalnoj kuhinji Maroka. U Bugarskoj se crveno sočivo najčešće koriste kao dodatak raznim salatama ili za pravljenje ukusne krem čorbe od sočiva;
- Crno sočivo se najčešće konzumira u Rusiji;
- Zeleno sočivo je poznato u Francuskoj;
- U Bugarskoj se najčešće koristi smeđe sočivo;
Ova vrsta sočiva je najpogodnija za pravljenje čorbe od sočiva ili janije od sočiva.
- Za kuvanje 1 lonca kuvanog sočiva potrebno je oko 500 grama sočiva, koje se prethodno mora oprati i očistiti. Treba ga oprati hladnom vodom, a dobro je i malo ga potopiti, jer će to ukloniti prljavštinu. Da biste skuvali ukusno sočivo, biće vam potrebni i crni luk, šargarepa, biber, paprika, beli luk, aleva paprika, paradajz i ulje. Najbolji začin za sočivo je čubar;
2. Kada ste odabrali sočivo i oprali ga, vreme je da ga skuvate. Ovo treba uraditi na laganoj vatri. Smeđe sočivo se kuva oko 30 minuta. Zajedno sa sočivom, dodajte beli luk, luk, šargarepu i papriku.
3. Kada se sočivo i povrće skuvaju, dodajte paradajz pire i začinite sočivo. Zatim ostavite sočivo da se kuva još 10-15 minuta. Paradajz će učiniti sočivo gušćim i ukusnijim. Ako vam nije dovoljno gusto, možete ga zgusnuti sa 1 kašikom brašna. Ne treba zaboraviti da stavite beli luk i čubar u sočivo.
Pogledajte i kako se kuva crveno sočivo i saznajte zašto je supa od sočiva tako zdrava.
Komentari